Читај ми!

Ukradeno preko stotinu umetničkih slika iz kolekcije italijanskog javnog servisa

Vredna umetnička dela koja su krasila zidove italijanskog Javnog servisa Rai, među kojima su bile i slike Monea i Modiljanija, su nestala, a pojedina su zamenjena falsifikatima.

Policija je pokrenula istragu o nestanku brojnih vrednih umetničkih dela koja su krasila zidove italijanskog Javnog servisa. Policija sumnja da iza krađe stoji grupa nezadovoljnika zaposlenih u Raiju.

Krađa je sasvim slučajno otkrivena u martu kada se jedna slika otkačila sa zida i polomio se ram. Utvrđeno je da slika nije original već falsifikat.

U pitanju je bilo delo italijanskog umetnika Otonea Rozaija, a istražni organi su utvdili da je sliku ukrao penzionisani radnik koji je priznao da ju je prodao još sedamdesetih. Ovaj konkretan slučaj neće biti procesuiran jer je zastareo.

Rai je zatim istražio svoj katalog umetničkih dela, od kojih je veći deo kupljen 60-ih i 70-ih godina, i ustanovljeno je da nedostaje 120 originalnih dela, uključujući bronzane i zlatne statue vajara Frančeska Mesine. Policija veruje da je većina krađa izvršena tokom izložbe 1996. godine koju je Rai održao u Apuleji.

Procenjuje se da vrednost umetničkih dela koja su ukradene prelazi iznos od 20 miliona evra.

„Ta vredna umetnička dela su visila po hodnicima i kancelarijama u Raijevim zgradama, bez ikakvog alarmnog sistema, tako da je svako mogao da uđe i prosto ih uzme“, tvrdi Đuzepe Skarpa, novinar koji izveštava za list Il mesađero.

Među ukradenim umetničkim delima su slike Domenica della Buona Gente Renata Gatuza, Život u polju Đorđa de Kirika i Koloseum Đovanija Stradonea. U kolekciji se nalazio i Moneov Pejzaž Verneja, Modiljanijevi Mali sinovi i grafika Alfreda Sislija, Hampton Court.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво