Читај ми!

Raste li novac pod vulkanom, El Salvador planira da energiju vulkana koristi za rudarenje bitkoina

Predsednik El Salvadora Naib Bukele naložio je državnoj geotermalnoj kompanini LaGeo da izradi plan i ponudi objekte za rudarenje bitkoina koji će koristiti obnovljivu energiju iz vulkana.

El Salvador je postao prva država na svetu koja je usvojila bitkoine kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres odobrio predlog predsednika Bukelea.

„Ovo će se brzo razviti!“, objavio je predsednik Bukele na svom nalogu na Tviteru.

Najava lidera centralnoameričke države ponovo je skrenula pažnju javnosti na poguban uticaj po životnu sredinu koji imaju ove virtuelne kovnice kriptovaluta u kojima se novac razmenjuje bez posrednika i centralnih banaka, radi kupovine roba i usluga.

Proces kojim se „rudari“ kriptovaluta u sajber prostoru zahteva ogromne količine energije. Ukupna emisija ugljen-dioksida u globalnoj industriji bitkoina porasla je na 60 miliona tona, što je jednako količini izduvnih gasova koje proizvede oko devet miliona automobila, navodi se u martovskom izveštaju analitičara iz Banke Amerike.

Predsednik Bukele je na svom nalogu na Tviteru podelio i video-snimak na kojem se vide gusti oblaci, kako je naveo, „čiste vodene pare koja izlazi iz dimnjaka“.

„Naši inženjeri su me upravo obavestili da su iskopali novu bušotinu koja će obezbediti približno 95 megavata stoprocentno čiste geotermalne energije iz naših vulkana sa nula odsto emisije štetnih gasova“, pohvalio se Bukele.

„Počinjemo sa izgradnjom postrojenja za rudarenje bitkoina oko njega“, dodao je.

Bukele je takođe, promenio i svoju profilnu fotografiju na Tviteru i objavio sliku na kojoj mu oči svetle plavom laserskom svetlošću, koju na internetu ima većina pristalica kriptovaluta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво