Читај ми!

Američki vojnici greškom otkrili tajne informacije o nuklearnom arsenalu u Evropi

U bazama podataka javnih onlajn aplikacija za učenje, koje su koristili američki vojnici stacionirani u bazama širom Evrope, otkriveni su izuzetno osetljivi i tajni podaci o tačnim lokacijama nuklearnog arsenala SAD na Starom kontinentu i u Turskoj.

Američki vojnici u bazama u Evropi i Turskoj, u kojima se nalaze nuklearne bojeve glave, koristili su javne onlajn aplikacije i oruđa za učenje kako bi zapamtili složene sigurnosne protokole, navodi istražni sajt Belingket.

Vojno osoblje koristilo je sajtove Quizlet, Chegg Prep i Cram kako bi zapamtilo šifre, žargon, pa čak i statuse nuklearnih silosa sa bojevim glavama.

Iako evropske zemlje najčešće ne žele da komentarišu posebne lokacije američkog nuklearnog arsenala na svom tlu, brojna dokumenta, fotografije kao i izjave penzionisanih vojnih zvaničnika često povrđuju prisustvo tog oružja.

Najnovije curenje informacija, međutim, toliko je ozbiljno da je otkriven tačan broj i lokacije u bazama, uključujući i to koji su silosi „vrući“ a koji „hladni“, odnosno koji u sebi imaju nuklearne bojeve glave, a koji ne.

Kako je Belingket došao do tajnih informacija

Autor teksta, Foeke Postma, objasnio je da su pretragom pomenutih sajtova on i njegove kolege bili u stanju da otkriju kartice za memorisanje, koje su vojnici u aktivnom sastavu koristili, a na kojima su pominjani termini u vezi sa nuklearnim naoružanjem.

Njihova istraga rezultirala je otkrivanjem nekoliko setova kartica sa informacijama o bazama u Nemačkoj, Holandiji i Turskoj.

Jedan set od 70 kartica od nazivan "Study!" (Učenje!) otkrio je tačnu lokaciju i tačan broj bojevih i nebojevih projektila u vazduhoplovnoj bazi „Volkel“ u Holandiji, koju vlasti te zemlje smatraju tajnom.

Drugi setovi kartica otkrivaju kako vojnici treba da reaguju na različite nivoe pretnji, gde su lokacije sigurnosnih kamera, kao i šifrovane reči koje vojnici treba da koriste u slučaju da ih, primera radi, drže kao taoce.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво