Читај ми!

Dragulj do dragulja - kome će pripasti jedinstvena kraljevska tijara

Na aukciji kuće „Sotbi", sledeće nedelje biće i tijara koja je bila u vlasništvu generacija italijanske kraljevske porodice i pripadala španskoj kraljici.

Očekuje se da će na nadmetanju u Ženevi cena tijare dostići dva do tri miliona dolara.

Tijara datira iz druge polovine 19. veka i bila je dar Mariji Vitoriji del Poko povodom venčanja 1867. godine sa Amadeom Savojskim, koji je kasnije postao kralj Španije.

Sadrži veliki broj dijamanata i prirodnih bisera, a početna cena je procenjena na milion do milion i po dolara, preneo je Rojters.

„Reč je o predivnom komadu koji ima i istorijsku vrednost. Pripadao dinastiji Savoja više od 150 godina", rekao je Benua Repelan, šef prodaje dragulja u „Sotbiju".

Na aukciji koja je zakazana za 11. maj su i drugi veličanstveni dijamanti i drago kamenje.

Među njima su safir iz tridesetih godina prošlog veka, dijamantski broš sa najvećim kašmirskim safirom koji se ikada pojavio na aukciji, ovalni dragulj od 55,19 karata i kašmirski safir od 25,97 karata.

„Očekuje se da će broš dostići cenu između dva i tri miliona dolara. Bio je u vlasništvu naslednice bogatstva Ginisove pivare", izjavio je Olivie Vagner, direktor odeljenja za nakit u „Sotbiju".

Vagner je objasnio da su kašmirski safiri vrlo traženi i retki, jer su otkriveni tek krajem 19. veka, a eksploatisani su iz rudnika svega 20 godina, pa je jedini mogući način da se dođe do nekog od njih - aukcija.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво