Читај ми!

Koncerti klasične muzike sa publikom kakvu niste videli

Od početka pandemije, održano je malo koncerata sa publikom. Priliku da uživaju u koncertu klasične muzike imale su krave na jednom imanju u Danskoj.

Odeveni svečano kao da nastupaju u koncertnoj sali, članovi ansambla koji predvodi britanski čelista Džejkob Šo iz nedelje u nedelju nastupaju pred publikom i to usred pandemije, prenosi portal Klasik Ef-Em.

Njihova pozornica zasuta je slamom, scenografiju čine bale sena, a prostorija u kojoj sviraju je štala u kojoj su krave.

„Klasična muzika je veoma dobra za ljude. Pomaže nam da se opustimo, a krave znaju da li smo opušteni ili ne. Ima smisla pomisliti da bi takva muzika mogla da učini da se i krave osećaju dobro“, objasnio je stočar Morgens Haugard u izjavi za Njujork tajms.

Na redovnim koncertima pred nesvakidašnju publiku izlaze Džejkob Šo i gudači iz Skandinavske škole violončela u Danskoj.

Kada je Šo otkrio da je u blizini škole farma na kojoj se uzgajaju krave, video je priliku za održavanje koncerata. Ubrzo po upoznavanju sa Mogensom i Luis Haugard, dogovorio se sa komšijama o svemu.

Od novembra 2020. godine, krave uživaju u dnevnim serenadama preko zvučnika sa kojeg dopiru zvuci Mocartovih remek-dela i drugih klasičnih melodija.

Jednom nedeljno, Šo i učenici škole dolaze da uživo nastupaju pred publikom.

Koncerti na farmi započeli su u okviru plana popularizacije muzičke škole i njenih mladih zvezda. Brzo se ispostavilo da su i škola i đaci veoma popularni kod publike, bilo da je reč o onoj sa dve ili sa četiri noge.

U početku četvoronožna publika glasno je pozdravljala izvođače i nagrađivala izbor repertoara. Međutim, kako je vreme prolazilo i koncerti se nizali, krave su počele da razvijaju prilično oštar ukus.

Jedan violončelista rekao je ekipi Njujork tajmsa: „Jeste li videli kako su svi otišli u jednom trenutku? Ne dopada im se Dvoržak“.

Možda će im se više dopasti Pahelbel koji je planiran za sledeći nastup.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара