Читај ми!

Da li nas koronavirus vraća u kancelarije

Pandemija koronavirusa promenila je mnogo toga u našim životima. Kada je o poslu reč, u rekordnom roku nas je primorala da radimo iz svojih kuća i stanova, a sada reorganizuje poslovni prostor. Otvoreni prostor, koji je bio omiljen u „Guglu“ mogao bi da bude zamenjen „zastarelim“ kancelarijskim.

Po svemu sudeći, „Gugl“, koji je bio među najpoznatijim zagovornicima koncepta otvorenog radnog prostora (open space, open office), sada pokušava da smisli kako da organizuje posao uz mere protiv širenja koronavirusa koje podrazumevaju razmak zaposlenih od dva metra, piše portal Verge.

Nemaju sve kompanije dovoljno prostora da sve zaposlene rasporede tako da budu na zahtevanom rastojanju. Ipak, mere se mogu sprovesti pomoću brojnih zanimljivih koncepata, između ostalog i zidova na naduvavanje.

Prilično složene mere, međutim, navode da se zapitamo i da li bi trebalo da napustimo čitav koncept otvorenog poslovnog prostora i vratimo se staromodnijem, ali u ovim pandemijskim danima, sigurnijem, principu odvojenih kancelarija ili kabina sa visokim zidovima.

Osećaj zajedništva koji je prisutan u velikim kancelarijama otvorenog tipa gotovo da nestaje kada se javi potreba za telefonskim razgovorom koji ne moraju baš svi da čuju, kao i kada je buka prevelika da bismo se koncentrisali na posao.

S druge strane, tradicionalna radna struktura podrazumeva da uz privatnu kancelariju ide viši status.

Tako, na primer, ukoliko šef nekoga ne želi više u timu, ali ne može da ga otpusti, dovoljno je da zaposlenog pomeri iz kancelarije u okruženje gde jedva može da obavlja svoj posao. Poruka je jasna.

Radni prostor otvorenog koncepta, gde niko (uključujući šefove) nema svoju kancelariju, takve situacije su isključene.

Naravno, postoje drugi načini da se zaposlenom zagorča život, ali upotreba kancelarije kao pokazatelja vašeg statusa u kompaniji nije jedan od njih.

Ako „Gugl“ i druge vodeće kompanije današnjice budu uspeli da nađu način za kombinovanje dobrih osobina sistema otvorenog radnog prostora sa većim stepenom privatnosti i sigurnosti, onda će među zaposlenima širom sveta biti dobrodošli čak ni smešni zidovi na naduvavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије