Читај ми!

Nije za one sa slabijim srcem – najduži viseći pešački most u Portugalu

Stanovnici portugalskog grada Aroka se nadaju da će novoizgrađeni najduži viseći pešački most na svetu privući turiste, ali sigurno je da će ova impozantna građevina duga 516 metara staviti na probu hrabrost onih koji se odluče da pređu preko njega.

Hugo Havijer bio je jedan od prvih „srećnika“ kome se pružila prilika da pređe preko najdužeg pešačkog visećeg mosta na svetu u blizini njegovog malog rodnog grada Aroka na severu Portugalije.

„Oh ... evo nas!“, rekao je zabrinuto Havijer skupivši dovoljno hrabrosti da zakorači na stazu od metalnih rešetki mosta dugog 516 metara pored svog podjednako nervozanog pratioca i turističkog vodiča.

Skriven između stenovitih planina prekrivenih bujnim zelenilom unutar Nacionalnog parka Aroka, geoparka pod zaštitom Uneskoa, most visi na 175 metara iznad brze reke Paive.

Predeo je miran, ali prelaz nije za one sa slabim srcem. Most visi na jakim čeličnim sajlama razvučenim između betonskih stubova u obliku latiničnog slova V i dug je 516 metara, a klati se pri savakom koraku.

„Bio sam malo uplašen, ali ipak je vredelo“, rekao je Havijer kada je prešao na drugu stranu mosta. „Bilo je izvanredno, jedinstveno iskustvo, navala adrenalina".

Most je otvoren 29. aprila samo za lokalno stanovništvo, ali od 3. maja svi će moći da zakažu posetu i prelazak preko ove metalne konstrukcije.

Meštani se nadaju da će ova atrakcija, čija je izgradnja je trajala oko dve godine i koštala oko 2,3 miliona evra, pomoći da se region oživi, posebno posle razorne pandemije kovida 19.

„To je dašak svežeg vazduha za našu zemlju, jer će privući više investicija, više ljudi“, smatra turistički vodič Emanuel. Dodaje i da se iz ove oblasti iselio veliki broj mladih ljudi, pa se nada da će ovo doneti novu dinamiku u Aroku.

Stojeći na mostu, gradonačelnica Aroke, Margarida Belem je naglasila da je izgradnja ovog visećeg mosta deo šire strategije za podsticanje većeg broja ljudi da se presele i nastane u ovom regionu.

„Bilo je mnogo izazova koje smo morali da prevaziđemo, ali uspeli smo“, rekla je vidno ponosna gradonačelnica za Rojters. „Nema mosta poput ovog na svetu“.

Most „Aroka 516" oborio je rekord najdužeg pešačkog visećeg mosta koji je od 2017. godine držao viseći most „Čarls Kuonen" u kantonu Vale u švajcarskim Alpima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара