Читај ми!

Kroz 690 metara Knez Mihailove ulice možete naučiti skoro celu istoriju Beograda

Svi oni koji koji će predstojeće praznike provesti u Beogradu imaju idealnu priliku da prošetaju nekom od najzanimljivijih turističkih ruta: „690 metara Knez Mihajlovom“, „Senke nad Beogradom“, „Ljubavna šetnja Beogradom“ ili „Mesta za molitvu“ i nauče nešto o svojoj prestonici.

Od Palate „Albanija“ do pešačkog prelaza kod Gradske biblioteke ka Kalemegdanskom parku ima tačno 690 metara. U tih 690 metara je stala gotovo cela istorija Beograda.

Kako navodi Zoran Ilić, licencirani turistički vodič, Knez Mihailova ulica je živa slika arhitekture Beograda. Poznate ličnosti koje su živele u njoj obeležile su našu istoriju, a ova ulica je i uvod u srednjoevropsko lice naše prestonice, zahvaljujući knezu Mihailu Obrenoviću i Emilijanu Josimoviću, prvom urbanisti.

„Ali stari deo Knez Mihailove datira još od rimskog perioda i to je takođe jedan od delova naših programskih šetnji – Beograd u doba Rima - Via Kardo. Ona je jedna od tih nosećih ulica i ona je prosto prirodan izlaz Beogradske tvrđave prema unutrašnjosti Balkanskog poluostrva“, dodaje Ilić.

Šestoro licenciranih turističkih vodiča odlučilo je da napravi ove programske šetnje kroz Beograd, a sve je počelo sa „Ljubavnom šetnjom Beogradom“ koju je organizovala Sanja Đaković. To je maršruta koja počinje od Kraljevskog parka (danas Pionirskog) i kreće od najstarije zabeležene ljubavne priče u Beogradu, ljubavi Zagle i Badže.

Svi koji su zainteresovani za ove šetnje uz sturčno vođenje, na Fejsbuk stranici „Beogradske priče“ svakog ponedeljka mogu da saznaju koji od 14 programa će biti organizovan tog vikenda.

Stanovnici Beograda rado idu na ove obilaske i ne kriju da su putovali u razne gradove po Evropi i svetu, ali da nisu toliko toga znali o gradu u kome su rođeni ili žive godinama.

„To je nekako i logično. Najmanje ljudi poznaju svoj grad, a ovo je prilika da od Zemuna, Velikog ratnog ostrva, antičkog Beograda, onda Beograda u Prvom svetskom ratu, Tajni Zemuna ... da upoznaju svoj grad“, dodaje Zoran Ilić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара