Čitaj mi!

RTS u neistraženoj Kovačevića pećini kod Krupnja – ima li zakopanog blaga

Kovačevića pećinu u selu Cerova kod Krupnja država je pre nekoliko godina proglasila zaštićenim područjem od velikog značaja. Meštani za pećinu vezuju brojne običaje i legende, a ekipa RTS-a jedna je od retkih koja je ušla u još neistražene hodnike.

Do Kovačevića pećine stiže se strmim stazama Cerovačke šume, a u nju su do sada ulazili samo meštani i planinari.

Kovačevića pećina dugačka je oko 1.000 metara, ali je još uvek neistražena. Nakon desetak metara puzanja – prva velika odaja. Njena veličina pod svetlošću lampe samo se nazire.

Hodnici koji vode do najprostranijeg dela sve su uži, i prepreka koju savladavaju samo najuporniji.

Meštanin Rade Marković svedoči o dešavanjima iz 1971. godine: „Iz planinarskog udruženja 'Cer' iz Šapca faktički su došli do 260 metara od ulaza u glavni deo. Tu je bila samo za lisice rupa i onda je iskopano i otkriven je taj glavni deo pećine koji ima dosta stalaktita i stalagmita, draperija“.

Meštani, kažu, i da su njihovi preci verovali da voda iz jezera unutar pećine ima lekovita dejstva, a kružile su i priče o zakopanom blagu.

„Mi smo tamo na oko 900 metara u pećini donosili vodu iz jezerceta i ovde mesili česnicu za Srpsku novu godinu“, priča meštanin Rajko Kovačević

„Kad sam bio mlad otišao sam jednom prilikom u veliki otvor, veliku rupu i našao sam novčić kovani, bakarni od Filipa Drugog, kasnije sam u drugom delu našao od Konstatina Rimskog“, objašnjava Rade Marković.

Naučnici i turisti u Kovačevića pećini 

Pronađene su i kosti pećinskog medveda koje se čuvaju u lokalnom muzeju, a period naučnog istraživanja, kažu, tek predstoji.

„Najpre ćemo osnovati te čuvarske službe, odnosno rendžere koji će biti obučeni da obilaze pećinu i sprovode zainteresovane turiste, a zatim i naučne službe jer je pećina do sada nedovoljno istražena, a postoje brojna nalazišta još iz perioda neolita“, najavio je Mladen Stefanović, direktor TO Opštine Krupanj.

Kovačevića pećina još uvek je netaknuti biser prirode, zbog čega se u nju ulazi isključivo na sopstvenu odgovornost. Prvi turisti uz pratnju stručnih lica očekuju se ove godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 28. apr 2021, 18:53) - Djordje [neregistrovani]

Kovačevića pećina

Problem vidim u nezainteresiranosti opštinskih vlasti da osiguraju sredstva za istraživanje i reklamiranje ovog projekta. Šteta ....