Читај ми!

Sud odlučio – muž bivšoj supruzi treba da plati 60.000 evra za kućne poslove

Vrhovni sud Portugalije doneo je presudu, u kojoj se nalaže da bivši muž treba da isplati oko 60.000 evra bivšoj supruzi, kao naknadu za čišćenje i kuvanje, tokom braka dugog 30 godina.

Kućni poslovi odavno se ne smatraju obaveznim dužnostima supruge u bračnoj zajednici, a u svetu je sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu. U većini postupaka, sud presudu donosi u korist domaćica.

Žena je prvobitno od bivšeg supruga tražila 240.000 evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka. Sud je takav zahtev odbacio bez prava na finansijsku nadoknadu.

„Pošto rad proveden u kući nije zakonski neophodan prema de facto sindikatu, već je doprinos zajedničkom domaćinstvu, kao spontano ispunjenje braka", napisao je sudija iz Barselone u presudi koju je doneo.

Kućni poslovi imaju ekonomsku vrednost

Žena koja je podnela tužbu dobila je presudu, ali se njen bivši suprug žalio Vrhovnom sudu Portugalije. Vrhovni sud odlučio je da „kućni poslovi koji su nekada nevidljivi, imaju ekonomsku vrednost".

Dokazano je da je za 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do obogaćivanja supruga koja nije učestvovao u kućnim poslovima, jer mu je omogućeno da iskoristi sve aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.

Sud je utvrdio finansijsku vrednost kućnih poslova koje je žena obavljala korišćenjem nacionalnih minimalnih plata kao kriterijuma, pomnoženih sa 12 meseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njenih troškova u tom periodu života.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво