Autostoperski vodič kroz Jugoslaviju i Evropu – nije stvar para, nego im je merak

Nišlija Dragan Aranđelović već pedeset godina putuje uglavnom autostopom. Događaje sa tih putovanja preneo je u svoju prvu knjigu „Kako smo autostopom stigli do Ginisa“.

U proleće 1971. godine Dragan Aranđelović je prvi put „podigao palac". Za 50 godina upoznao je celu bivšu Jugoslaviju i Evropu. Uglavnom je išao na koncerte, a 18 priča preneo je u knjigu Kako smo autostopom stigli do Ginisa.

„Ono što sigurno znam je da sam prošao celu Evropu jedno 6-7 puta i to su bila putovanja od po mesec dana“, kaže Dragan Aranđelović.

Ranije je na putovanja uglavnom išao sa kumom. Tako su u Nemačkoj upoznali Ditera Veša, čoveka koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda po broju primljenih autostopera.

„Pohvalio nam se kad smo ušli kod njega u auto, da je promenio auto da je kupio karavan jer nije mogao da smesti stvari od tih ljudi koje je vozio, a vozeći nas, mi smo stali i primili još dvoje“, priseća se Draganov prijatelj Nenad Tančić.

„Mi smo zaista bili opčinjeni da nama pasioniranim autostoperima, koji živimo za to, stane neko takav“, dodaje Dragan Aranđelović.

Kažu da nikada nisu doživeli neprijatnosti, a da su im vozači često nudili novac kao pomoć.

„Ja vadim novčanik i pokazujem mu i keš i plastiku i kažem da imam novac, a on me pita zašto onda ovako putujete, pa zato što mi je to merak", ističe Aranđelović.

Knjiga je ujedno i vodič kroz koncerte do kojih su stigli autostopom od Rolingstonsa i Stinga, do Nila Janga i grupe Jes.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво