Knjiga koja pruža priliku za otkrivanje zlatne škrinje vredne 750.000 evra

Tragovi u knjizi koja samo što nije stigla u knjižare mogli bi da odvedu čitaoce u Velikoj Britaniji i Francuskoj do blaga koje je Britanija poklonila francuskom predsedniku 1903. godine. U pitanju je zlatna škrinja vredna 750.000 evra.

Ljubitelje glavolomki koji su tokom dugih karantinskih dana zavoleli sudoku i ukrštenice, obradovaće vest da će đavolski teška literarna zagonetka uskoro stići na police knjižara i to uz prilično unosnu i neobičnu nagradu, piše britanski Gardijan.

Umetnik Mišel Beker ušao je u trag i kupio zlatni kovčeg dat Francuskoj po potpisivanju sporazuma između Francuske i Britanske imperije 8. aprila 1904. godine, kojim su prekinuti vekovi sukoba i antagonizama između dve zemlje.

Predstavljen francuskom predsedniku Emilu Lubeu, kovčeg su izradila londonska kompanija "Goldsmiths and Silversmiths Company" i sadržavao je svitak u kojem je slavljeno prijateljstvo dva naroda.

Procenjena na 750.000 evra, veoma precizno ukrašena kutija sada će biti nagrada svakome ko pronađe tragove i reši zagonetku u Bekerovoj novoj knjizi za lov na blago – The Golden Treasure of the Entente Cordiale.

Francuska i engleska verzija knjige objavljene su danas, a svaka sadrži drugačije tragove koji vode do dve odvojene lokacije. Svaka od knjiga sadrži devet slagalica, koje je Beker osmislio i nacrtao, kao i skriveni tekst u propratnoj priči, napisan od strane Paulin Dejson.

Čitaoci moraju da provale tajnu lozinku iz crteža da bi pronašli nedostajeći tekst, koji će im pomoći da reše čitavu zagonetku. Kada svih devet slagalica bude rešeno, čitaoci će moći da pronaću gde su dva kristalna ključa zakopana – jedan u Velikoj Britaniji, jedan u Francuskoj.

„Bila je to Bekerova ideja. On je pronašao zlatnu škrinju, kupio je i naučio sve što se moglo znati o sporazumu. Zaljubio se u priču između Francuske i Engleske, koja je nastala zahvaljujući volji dvojice čudi (engleskog kralja Evarda VII i Lubea). Želeo da je tu priču približi ljudima kroz ovu potragu za blagom“, kaže Vinčenco Bianka, tvorac slagalica.

Kako je objasnio, Beker je umetnik i ponekad radi stvari koje ga zabavljaju, a mnogi ne razumeju.

„Ne nada se da će ovime zaraditi novac, ali se barem nada da neće biti na gubitku. Ako probudi strast kod ljudi, onda je postigao ono što je hteo“, istakao je Bianka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво