Читај ми!

Džinovski kontejnerski brod se nasukao i blokirao Suecki kanal

Suecki kanal, jedan od najvažnijih vodenih puteva i najkraća veza između Evrope i Azije, blokiran je rano jutros kada se ogromni kontejnerski brod nasukao dok je prolazio kroz njega.

Remorkeri su odmah poslati da pomognu da se brod "Ever Given" odblokira i izvuče na pravi kurs, ali do sada nisu imali uspeha i strahuje se da bi danima mogao da ostane zarobljen tamo.

Dužine 400 i širine 59 metara brod se nasukao neposredno severno od luke Suec.

Agencija Frans pres, najverovatniji razlog gubljenja kontrole nad brodom bio je iznenadni snažni vetar koji mu je dovoljno poremetio kurs da se nasuče.

Vodeni put koji spaja Sredozemno i Crveno more je najkraći put između Azije i Evrope i ključan je za svetsku trgovinu.

Brod "Ever Given", u posedu tajvanske kompanije "Evergreen", bio je na putu ka Roterdamu iz Kine. Spada u kategoriju „ultra velikih kontejnerskih brodova“ i natovaren ima istisninu od 220.000 tona.

Zabavan dan

Džulijen Kona, koja se nalazi na brodu iza, postavila je fotografiju nasukanog džina na Instagramu.

„Nadamo se da neće biti još dugo, ali izgleda da se baš zaglavio. Dovezli su desetine remorkera da pokušaju da ga izvuku. Čini se da neće skoro. Tu je i bager koji pokušava da otkopa zemlju u koju je zario trup broda", kaže Kona.

Nakon što se „Ever Given" nasukao, brod iza se zamalo sudario sa njenim. „Zabavan dan", dodala je.

Svetska trgovinska arterija 

Suecki kanal je jedan od najvažnijih vodenih puteva na svetu. Dugačak je 190 kilometara, dubok 24 i širok 205 metara. Proširen je 2015. godine kada je omogućeno da u nekim delovima brodovi prolaze u oba pravca.

Kanal može da primi desetine džinovskih kontejnerskih brodova dnevno, a svaki malo duži zastoj može da uzrokuje veliko kašnjenje robe.

Put je ključan za međunarodnu trgovinu. Zbog toga je egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi najavio njegovo proširenje 2014. godine.

Proširenje je podrazumevalo proširivanje i produbljivanje 37 kilometara kanala, a projekat je koštao 8 milijardi dolara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво