Читај ми!

Očistite tapete belim hlebom, a kamene podove mlekom

Na listi metoda i sredstava za čišćenje kroz istoriju nalazili su se mleko, krompir, beli hleb i još mnogo toga što na prvi pogled ne bismo upotrebili protiv fleka i prljavštine.

Razmislite o korišćenju obranog mleka kada hoćete da očistite stazu od kamenih ploča ili svežeg belog hleba kada želite da tapete ponovo sinu, savetuju stručnjaci za očuvanje starina.

Ali takođe kažu i koje savete ne treba slušati, poput onih da uljane slike čistite krompirom ili da koristite „vorčester“ sos za poliranje srebra.

„Može se mnogo toga naučiti od ljudi koji u prošlosti nisu imali mnogo izbora nego da koriste ono što im je bilo nadohvat ruke. Domaćice tog vremena su često imale odlične metode čišćenja, uprkos skromnom naučnom znanju“, kaže Amber Ksavijer Rou, jedna od čelnica organizacije Engleskog nasleđa.

Dobar primer toga je korišćenje mleka u čišćenju neporoznog kamenom poda - metod koji su dokazali konzervacioni timovi na podovima Brodsvor hola, vile u viktorijanskom stilu blizu Donkastera.

Punomasno i obrano mleko je korišćeno, a obrano se pokazalo boljim. „Prilično je suptilno, ali savršeno radi posao i verovatno ćemo ga koristiti i u budućnosti“, objašnjava Ksavijer Rou.

Dodatan pozitivan efekat jeste što ne ostavlja miris i ne privlači buđ.

Brisanje prljavih tapeta sa belim hlebom je takođe neverovatno efikasno. „Veoma je učinkovito i nežno. Treba koristiti svež hleb, jer bi bajati bio previše abrazivan i grub", ističe ona.

Objašnjava da taj metod ipak neće nastaviti da koriste, jer im nije praktičan.

„Ostane dosta prva i iskreno za nas nije praktičan. Ali ako ne možete da dođete do drugih sredstava, onda koristite hleb. Samo treba posle da usisate mrvice“, navodi Amber Ksavijer Rou.

Neke metode nikako ne treba koristiti

Postoje i mnoge tehnike čišćenja iz prošlosti koje ne bi preporučila. Jedna od njih je da se po tepihu razbacaju vlažni listovi čaja pre čišćenja.

Još jedan dubiozni metod je čišćenje uljanih slika sveže isečenom kriškom krompira umočenom u hladnu vodu, a zatim obrisati sliku vlažnim sunđerom, finiširati sa mlakom vodom i ispolirati svilenom maramicom.

Isto tako, ne treba koristiti so i „vorčester" sos u poliranju srebra ili so i limun na bakar. Takođe, nemojte misliti da ćete se buđi na slikama rešiti ako slike izložite direktnoj sunčevoj svetlosti.

Druge metode koje savetuju dakoristite su poliranje ogledala i stakala mekim parčetom kože. Možete i da osvežavati drvene podove mešavinom pčelinjeg voska i terpentina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије