Kakva se česma podiže mlekarici, posvećena majčinoj požrtvovanosti

Zdravka Karadžića iz Sevojna majka othranila i odškolovala noseći svakog jutra mleko u kantama na vrata kupcima. Njoj u zahvalnost, Zdravko je, na 15. godišnjicu njene smrti, podigao česmu u obliku kante za mleko.

Još dok je s majkom čuvao stoku ovuda po Vlaovcu, Zdravko je maštao da napravi česmu bez koje su samo oni bili u kraju. I na petnestogodišnjicu majčine smrti zasukao je rukave. 

„Onda sam rešio da napravim česmu, da posvetim njojzi, i pošto mi je majka bila mlekarica, ja sam to uradio, eto tu njenu kantu, a ove dve, dva krila simbolizuje mene i brata, pošto je ona uvek govorila da smo mi njena krila. Puno puta sam ja nosio tu njenu kantu sa mlekom dole u Sevojno gde je ona nosila...", ispričao je Zdravko Karadžić iz Sevojna.

Najmanje 10 litara dnevno, i po kiši i po suncu, zimi i leti, nosila je Ljubica, ne bi li svoje sokolove odškolovala, i ovo je najmanje što je za nju mogao da uradi, kaže Zdravko, da ćerci i unuci, svim žednima, prenese veličinu majki poput njegove.

„Mnogi idu gore na groblje, pa mnogi prolaze, ti što je ona njima nosila leko, pa se oni, kad me sretnu dole u Sevojnu, oni se zahvaljuju što nisam zaboravio majku", dodao je Zdravko.

Po profesiji livac, danas penzioner, Zdravko je i gotovo deceniju član čačanskog planinarskog društva „Kablar", koje mu je život učinilo bogatijim, pa se nedavno i njima zahvalio obeležjem na vrhu Kablara.

„Ja sam to zamislio kao mala srpska Sveta Gora, i eto da se odužim njima, jer sam mnogo prošao sa Kablarom.

Često je na Kablaru, a još češće kraj česme sa koje kad pije vodu, kaže, kao da ga je majka Ljubica napojila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи