Читај ми!

Zašto je bračni par iz Valjeva odlučio da pravi okarine

Duvački instrument koji podseća na frulu pravi se od pečene gline ili porcelana. Okarina, instrument dužine petnaestak centimetara i rasprostranjen širom sveta, toliko je zaintrigirao bračni par iz Valjeva da su odlučili da je naprave.

Porodica iz Valjeva ima neobičan posao, već dve godine pravi duvački instrument okarinu. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Tijoslav Ninović istakao je da se trude da očuvaju nematerijalna dobra i kulturno nasleđe.

„Malo pre koronavirusa došli smo na ideju da obnovimo ovaj stari zanat pravljenja okarine. Pomoglo nam je Ministarstvo kulture u našem projektu. Radili smo sve od početka, čitajući priručnike. Prvi smo u Srbiji napravili porcelansku okarinu, koja je pravi instrument", istakao je Tijoslav Ninović.

Koliko je bilo teško napraviti ovakav instrument, objasnila je Slađana Ninović.

"Postojala je želja, rad sa keramikom i porcelanom je zanat koji se uči u školi, pomogli su nam prijatelji, okarine radimo od livene gline. Ti instrumenti sviraju u nekom od orkestara", napomenula je Slađana Ninović.

„Okarina je italijanski naziv za ovaj instrument. Ona je tu vekovima, kao dvojnice. Treba je popularizovati, a želja je da se deca vrate korenima", istakao je profesor Dimitrije Golemović, etnomuzikolog.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво