Читај ми!

Pronađen oklop iz 16. veka ukraden iz Luvra pre skoro 40 godina

Stručnjak za antikvitete obratio se policiji kada je tokom procene nasledstva jedne porodice u Bordou među ponuđenim predmetima uočio luksuzni šlem i bogato ukrašen oklop. Ispostavilo se da su ovi eksponati ukradeni iz Luvra.

Pariski Muzej Louvr objavio je da je pronađen oklop iz doba renesanse optočen zlatom i srebrom koji je nestao iz njihove kolekcije pre skoro 40 godina.

Policija je posle dojave eksperta za antikvitete identifikovala predmete iz baze podataka ukradenih umetničkih dela, i ustanovila da su oni pod potpuno misterioznim okolnostima nestali iz Luvra 31. maja 1983. godine.

Kancelarija tužioca u Bordou sada istražuje kako se dogodilo da ovi predmeti završe u privatnoj kolekciji ove porodice.

Smatra se da su ovaj oklop i kaciga izrađeni u Milanu između 1560. i 1580. godine. Porodica Rotšild ih je poklonila Luvru 1922. godine.

„Bio sam siguran da će se jednog dana pojaviti jer su to vrlo retki i jedinstveni eksponati. Ali nikada nisam mogao da pretpostavim da će sve ispasti tako jednostavno – da su u Francuskoj i da su još uvek u kompletu“, naglašava Filip Malgur, rukovodilac kolekcije.

„Ovako izrađen oklop je bio stvar prestiža, kao luksuzni automobil danas. U 16. veku izrada oružja je bila vrsta luksuzne umetnosti. Danas je to samo ukras koji nema nikakve veze sa njegovom pravom namenom“, dodaje Malgur.

U francuskoj bazi podataka ukrdenih umetničkih dela nalazi se oko 100.000 predmeta, a samo prošle godine je nestalo 900.

Prea rečima Žan-Lik Martineza, direktora Luvra, poslednja krađa iz najposećenijeg muzeja na svetu dogodila se 1998. godine kada je ukraden portret francuskog umetnika iz 19. veka Žana Batista Kamija Koroa.

„Još uvek je tražimo“, kaže Martinez.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи