Читај ми!

Zanone - ostrvo greha u Tirenskom moru

Zabranjeni atol sa mračnom prošlošću, Zanone je najdivljiji atol rimskog arhipelaga Pontine na zapadnoj obali Italije. Izolacija ostrva učinila ga je savršenim mestom za održavanje maskiranih zabava koje bi kulminirale razuzdanim scenama koje podsećaju na „Širom zatvorenih očiju", Stenlija Kubrika. Ostrvo je mesto gde se odmarao markiz Kasati Stampe, u svojoj vili na vrhu ostrva

Sa smaragdno-zelenim vodama, plavim nebom i prelepim pejzažom, ostrvo Zanone ima sve što očekujete od gotovo pustog italijanskog ostrva.Takođe ima reputaciju nečeg neočekivanog- orgija.

"Vidiš onu belu kolonijalnu vilu tamo gore?", pita ribar Đorđo Anđelo, dok grubim prstom pokazuje na vilu na vrhu litice s pogledom na Tirensko more.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka na ostrvu je markiz Kasati Stampa održavao raskošne seks zabave. Velika atrakcija, osim prirodnih lepota ostrva, je i njegova mračna, seksi prošlost, koja se uglavnom fokusira na markiza i njegovu suprugu Anu Falarino, bivšu glumicu.

„Markiz je bio razvratni čovek, voajer koji je voleo da gleda i fotografiše svoju ženu starletu u seksu sa drugim mlađim momcima", dodaje Anđelo.

VIP žurke na ostrvu 

Na desetine jahti i motornih čamaca pristajalo bi tokom vikenda, dovozeći vojvode, barone, grofice, VIP i milijardere.

Gosti i domaćini su obilno pili. Tokom nedavnih radova na održavanju, lokalne vlasti su pronašle gomile razbijenih flaša i krhotine stakla zakopane u zemlju.

Prema glasinama, u vili se nalazila i "skrivena soba sa ogledalom".

Stanovnici koji žive na obližnjem ostrvu Ponza, odakle polaze današnje ture sa vodičem, još uvek se sećaju skandaloznog para, markiza i glumice.

„Svi smo znali šta se tamo dešava, ali tada niko nije progovorio ni reč", kaže turistički vodič Rikardo Peci.

Erotske igre završile su se krvoprolićem 1970. godine, kada se Ana zaljubila u jednog od svojih zgodnih ljubavnika. U naletu ljubomore, njen suprug, markiz Kasati je ubio suprugu i njenog ljubavnika, a zatim pucao sebi u glavu u njihovom dvorcu u Rimu.

Italijanski tabloidi požurili su da objave delove markizovog tajnog „dnevnika zelenog somota", u kojem je očigledno detaljno pisao o ljubavnim trouglovima svoje supruge. Ipak, najzanimljivije otkriće je 1.500 nepristojnih fotografija zaključanih u fiokama njegove kancelarije.

Danas na Zanoneu nema ničega, čak ni kafića. Tu su samo svetionik i markizova nekadašnja vila sa pogledom na more, koja je dosta propala. Sagrađena je 30-ih godina prošlog veka i nasleđivali su plemići iz generacije u generaciji.

Italijanska aristokratija je oduvek koristila ostrvo kao privatni lovni rezervat, naseljavajući ga stotinama divljih ovaca. 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво