Čitaj mi!

Mokrinska gusanijada na listi nematerijalne baštine Uneskoa

Nekada na severu Banata nije bilo kuće bez belih jata, a u Mokrinu kod Kikinde i danas se gaji oko tri hiljade gusaka. Imaju i zanimljivo takmičenje koje je registrovao Unesko - tradicionalno Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana.

Prvak 35. Svetskog prvenstva u Mokrinu je osmogodišnji gusak Živa. Do titule je došao kroz tromesečne kvalifikacije među 110 takmičara, a u finalnoj borbi mu je trebalo 17 minuta da savlada protivnika, Bataka. Nakon šampionske titule Živa odlazi u zasluženu penziju.

„Gusak Živa je kao čovek, on oseti sve. Ja sam mislio i sad, njega je Batak prošle godine pobedio, ali Živa je kod mene došao prošle godine i nisam imao vremena da ga spremim. Nadmetanje je bilo 17 minta, ja sam se toga malo plašio, ali Živa je ove godine spreman i rešio je to“, ponosno kaže Miloš Kovačić, vlasnik svetskog prvaka gusana Žive.

Udruženje guščara „Belo pero“ u Mokrinu ima više od stotinu članova, među njima je sve više mladih koji nastavljaju tradiciju. I vlasnici ovogodišnjeg pobednika u nižim kategorijama su dva trinaestogoišnjaka.

„Već četiri godine se bavim sa guščarstvom. Svaki dan sam ga šetao i tako. Naredne godine ću odmarati, pa ću ga terati u treću“, objašnjava Davor Ladičorbić, učenik iz Mokrina.

„Brat mi je pokazao šta su guskovi i onda sam zavoleo i sve je počelo. Puno mi znači, dosta baš, puno sam srećan“, kaže Vujadin Miščević, učenik iz Mokrina.

Mokrinsko Svetsko prvenstvo u borbi gusana registrovao je i Unesko, kao deo svetske nematerijalne baštine. Ipak, svake godine dobijaju i kritike društva za zaštitu životinja.

„Kad dođe vreme parenja oni se nadmeću da bi osvijili ženke i evo vidite i sami kada bude kraj sve ženke odu za podebnikom. Tako je kod svih mužjaka u prirodi i kod gusaka. Neko se dosetio davnih dana i od toga naprevio takmičenje“, napominje Živica Terzić, predsednik Organizacionog odbora manifestacij.

Ove godine zbog epidemijskih mera i ograničenog broja posetilaca nisu birani najteži gusan, guska i najlepše jato.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">