Читај ми!

Baget – možda na Uneskovoj listi kulturnog blaga

U Francuskoj se dnevno proda oko šest miliona bageta. Francuski pekari tražili su od Uneska, da njihovom hlebu dodeli oznaku zaštićenog kulturnog blaga, nematerijalnog nasleđa.

Kao što je jedan od simbola Francuske Ajfelova kula, tako je i čuveni baget zaslužio svoje mesto u prezentaciji ove države. Ovaj francuski hleb, napravljen od mešavine pšeničnog brašna, vode, kvasca i soli, uskoro će se možda naći na Uneskovoj listi kulturnog blaga.

Pekari kažu da je tradicionalni zanatski hleb, čija je kupovina u lokalnoj pekari decenijama bila ritual u francuskom svakodnevnom životu, potisnut sa polica prodavnica, čak i u Francuskoj, smrznutim štapićima za hleb napravljenim na džinovskim linijama za montažu.

„Ne postoji nijedna tajna pravljenja dobrih tradicionalnih bageta. Potrebno je vreme, dobro brašno, bez aditiva i pravi način pečenja", rekao je Mikael Ridelet, vlasnik lanca pekara.

Konfederacija francuskih pekara podnela je zahtev za dodavanje bageta na rang-listu nematerijalnog blaga Ujedinjenih nacija. Baget se našao u konkurenciji dva rivala za francusku ponudu: pocinkovanih krovova Pariza i vinskog festivala "Biu d'Arboa" u regiji Žira.

Francuski ministar kulture uputiće preporuku predsedniku u martu. Pekari ističu da bi Uneskov popis zaštitio znanje koje je prolazilo kroz generacije i zaštitio baget od varalica širom sveta.

Oznaka Uneska – „nematerijalno nasleđe" koja treba da prepozna usmene tradicije, izvođačke umetnosti, društvene prakse, rituale i metode tradicionalnog zanatstva, već pokriva drevne metode pravljenja somuna u Iranu i Kazahstanu.

Prepoznat je zanat i za 1.500 ili više vrsta piva proizvedenih u Belgiji, kao i napuljska umetnost pripreme testa za picu.

Uredba francuske vlade iz 1993. godine nalaže da se „tradicionalni" bageti moraju praviti od samo četiri klasična sastojka i ničeg drugog. Fermentacija testa treba da traje 15 do 20 sati na temperaturi između četiri i šest stepeni Celzijusa.

U Francuskoj se dnevno proda oko šest miliona bageta.

„Prvi posao koji tražimo od deteta je da kupi baget u pekari. Dužni smo da zaštitimo ove navike", istakao je Dominik Anrakt, predsednik federacije pekara.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво