Muzej „20 cola“ – virtuelni omaž pop kulturi u Kragujevcu

Zahvaljujući preduzimljivosti svoga sugrađanina, Marka Stamatavića Kragujevac je prvi u ovom delu Evrope, dobio Muzej bicikala i pop kulture „20 cola“ - ali za sada samo virtuelni. Sredstva za prostor gde bi mogao da smesti eksponate Stamatović pokušava da obezbedi od donatora.

Ima devedeset godina i još vozi dečji tricikl proizveden u Šangaju.Tu je i nekadašnji sovjetski adut, redak primerak, koji je, kako se priča, na akciji čuvenog „Sotbija“ imao početnu cenu od 1.800 funti. Svoje ljubimce, Kragujevčanin Marko Stamatović pronalazi svuda – odbačene i zaboravljene i vraća im stari sjaj.

„Tako da se nadamo, da ćemo u nekih godinu, godinuipo dana, da izađemo na puniih 100 eksponata što se tiče biciklizma. Što se tiče nekog godišta, to su bicikli, od,  da kažemo, 1930, pa do devedesetih godina“, navodi Marko Stamatović.

Ima ovde svega – od rariteta, preko popularnih bicikala, do eksperimentalnog, plastičnog „Volvoovog“ modela. Tu si i koncept bicikli, koje je sa svojim prijateljima napravio po ugledu na filmove i popularne stripove. A, taj posao, traje mesecima.

„Podrazumeva da se bicikla rastavi do najsitnijeg dela, da se očisti, ispeskari, ispolira, ako je potrebno da se kasnije ofarba, izlakira, ponovo sastavi, očisti i dovede se do savršenog stanja“, objašnjava Lazar Stanojević.

U vrednoj i bogatoj kolekciji najviše je „ponija“, „be-em-iksova“, „bonance“. Bicikala sa točkovima od 20 cola koji su mu i najveća ljubav i inspiracija za rad.

Prve reklame, za čuvenu „poni“ biciklu urađene su upravo sa modelom iz 1969. godine koju Marko ima u svojoj kolekciji. Od restauriranih eksponata nastao je Muzej bicikala i pop kulture „20 cola“, koji može da se poseti samo preko istoimenog sajta. Za neposredan kontakt i razgledanje nedostaje samo izložbeni prostor.

„Da zamolimo sve ljude, kojima se sviđa ova priča, koji misle da Kragujevac i Srbija treba da dobiju jedan ovakav mizej, da pomognu kako i koliko mogu. Mi imamo na našem sajtu stranicu za donacije, da možda uplate neki novac ili da dođu do neke nove ideje“, poziva Marko Stamatović.

A, Marko ih ima napretek, pa su u njegovoj kolekciji i prve video-igrice, muzički aparati, stripovi, igračke, simboli zabave mladih sredinom 20 veka. Nostalgični omaž pop kulturi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи