Читај ми!

Zima se nastavlja, medved Uroš vratio se u pećinu

U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i leto. Veruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju senku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedelja, a ako senke nema – proleće je na pragu.

Sudeći po ponašanju medveda Uroša, proleće nije na pragu. Meda je izašao sa prvim zracima sunca, popio je malo vode u svom novom domu u zoo-vrtu, ali se vratio u svoju pećinu.

Koliko ima istine u našem verovanju da medved i njegova senka najavljuju proleće i da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je verovanje tačno, objasnio je doktor Jozef Ezveđ, veterinar u zoo-vrtu u Beogradu.

„Po verovanju se misli da će se zima, ako medved ugleda svoju senku, nastaviti, ali se nadam da će medved ponovo izaći kasnije, jer je još rano jutro, a sigurno mu se sviđa u novom domu“, istakao je veterinar.

Zbog drugačijih uslova u kojima medvedi žive u prostoru zoološkog vrta, možda ne možemo da se oslonimo na verovanje.

„To je narodno verovanje i, kao i u svakom verovanju, sigurno postoji neka istina, ali se medvedima u zoološkom vrtu ne može baš verovati, jer su uslovi drugačiji. Obezbeđeni su stan i hrana, nega i ljubav od posetilaca i zaposlenih“, rekao je veterinar Jozef Ezveđ.

Dodaje da je rano jutro, da je sunce tek izašlo i da su se oglasile senice koje su prvi vesnici proleća. „Čim one počnu da se oglašavaju, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, znam da je proleće blizu”, rekao je Ezveđ.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво