Читај ми!

Stavovi o okruženju kroz strip - na konkurs „Strip kaiš" stiglo skoro 1.000 radova

Na četvrti međunarodni konkurs „Strip kaiš" koji je u okviru Festivala devete umetnosti organizovao Dečji kulturni centar Beograd, stiglo je blizu 900 radova iz Srbije i sveta. Izložba i prateći program manifestacije preseljeni su na društvene mreže.

„Strip kaiš" zahteva da se u nekoliko slika ispriča jezgrovita priča u koju su ukomponovani likovni i literarni elementi. 

„Samim tim je mnogo teže za realizovati, jer treba imati i ideju i pouku i temu, a svi nagrađeni učesnici su ispoštovali svaki element. Ono što nas je kao žiri najviše obradovalo je sama aktuelnost stripova i originalnost", rekao je Filip Stanković, strip-autor i član stručnog žirija.

Na konkurs su stigli radovi dece od pet do 18 godina.

Bila je to prilika da pokažu šta ih inspiriše, da iskažu stavove o okruženju i dešavanjima u njemu.

„Htela sam da postignem da uvodim u jednu priču a da na kraju bude preokret što sam i nadam se postigla. Inspiraciju sam sasvim slučajno dobila gledajući neke dokumentarne programe o životinjama. Bilo mi je zabavno volim da radim akvarelom", rekla je Milica Končar, učenica srednje škole „Tehnoart".

„Ja sam crtala jednog slona koji je želeo da dobije igračku, tako što je pio vodu i na kraju je pukao. Kada sam rekla svojim roditeljima da sam nacrtala taj crtež, da sam pobedila oni su se mnogo obradovali i bili su oduševljeni jer nikada nisam pobedila u nečemu. To mi je bila prva pobeda", kaže devetogodišnja učenica OŠ „Kralj Petar Prvi", Simona Matović, koja je osvojila Prvu nagradu

Izložba radova i radionice o tajnama karikature i devete umetnosti koje mladima otkrivaju strip-autori i likovni pedagozi, mogu se videti na Jutjub kanalu Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи