Читај ми!

Staklena flaša i sveže mleko – lakša prodaja uz mlekomate

Prvi automat za mleko kod nas postavljen je pre nekoliko dana u Čajetini, i već je izazvao veliko interesovanje građana, ali i stočara iz svih krajeva Srbije, jer je to način da lakše i skuplje prodaju mleko. Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu najavljuje subvencije za nabavku mlekomata.

Iako je postavljen tek pre koji dan, Čajetinci su već navikli da sveže mleko natoče u staklenu flašu na mlekomatu, umesto da ga kupe u prodavnici. 

Do ideje da prodaju mleka „od vrata do vrata", zameni mlekomatom koji je nabavio u Italiji, Milovan Ninčić došao je uz pomoć prijatelja, a početak rada premašio je očekivanja.

„Nisam ni očekivao da će da bude ovakva potražnja za mlekom na mlekomatu, ali za sada dobro funkcioniše, jer redovno pratim situaciju, dopunjam, menjam, obučavam kupce", kaže Milovan, stočar iz Branežaca kod Čajetine.

Sveže mleko iz obližnjeg podzlatiborskog sela Branežaca sa farme Ninčića, svakog dana stiže do aparata gde se čuva na prosečnoj temperaturi od dva stepena.

„Ujutru rano poranim ili uveče malo kasnije promenim bure, uzmem prazno a zakačim puno, jednom dnevno, mada ovih dana sam skoro po ceo dan", dodaje Milovan.

Za 100 litara, koliki je kapacitet mlekomata dovoljno je mleko pet krava, koliko sada imaju Ninčići.

Za novi, i proširenje farme nadaju se pomoći i lokalnog „Eko agrara" i resornog ministarstva.

„Ove godine će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da subvencioniše kupovinu mlekomata koji će u velikoj meri pomoći manjim farmerima da na određen način plasiraju, ako ne u celosti svoje proizvode, onda bar dobrim delom, što znači da će moći da dobiju daleko veću cenu od one cene koju dobijaju kod prerađivača", izjavila je Sanja Bugarski iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ninčići već polako planiraju novi mlekomat na Zlatiboru, a već se i drugi stočari raspituju za iskustva.

Kod nas je mlekomat novina, ali u Italiji ih na primer ima više od 2.000.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи