Читај ми!

Pomoravsko carstvo papagaja Stefana Švabića

Trenutak kada iz napukle ljuske jajeta izlazi ptić papagaja za Stefana je, kako kaže, mnogo više od rođenja novog života, a to što je on prva osoba sa kojom se po izleganju susretne potvrda je njegove ljubavi prema pticama još od detinjstva.

„To zadovoljstvo ja ne mogu da opišem rečima, znači svaku bebu ja doživim na neki poseban način, jedinstveno, i svaka je jedinstvena i neponovljiva svakako“, kaže Stefan Švabić iz Čepura.

Prvih nedelja posle izleganja Stefan o ptićima brine kao roditelj. To je posebno važno kada na svet dođu mladunci većih ptica jer su oni, kako kaže Stefan, loši roditelji, pa on preuzima brigu o njima. Najviše posla ima tokom leta kada se zbog beba broj ptica udvostruči.

„Da mi ne pomažu otac i žena, ponekad da ih nahrane, ja bukvalno ne bih spavao. To je naporan posao, tih meseci kad je sezona u jeku, ali nije teško zbog ljubavi“, objašnjava Švabić.

Na više od dve stotine kvadrata u kavezima je po jedan par papagaja. Na prisustvo kamere mnogi se oglašavaju, a mužjak edela bučno krešti braneći gnezdo gde ženka leži na jajima. U zimskim mesecima kavezi su u zatvorenom, leti ptice imaju više prostora jer su volijere u dvorištu.

„Nisam mogao da sanjam, ja to na primer pre pet godina šta sada imam, to su mi bili snovi i tako vredno da se radi samo i sve se postigne“, kaže Stefan.

Žako, amazonci, roze kakadui, braunohi, are najatraktivniji su za ljubitelje papagaja. Iako su poreklom iz tropskih krajeva, zimu kaže dobro podnose, životni vek sličan je kao kod čoveka, a neke vrste papagaja žive i više od stotinu godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара