Čitaj mi!

Otkrivena domorodačka tvrđava koju su Rusi srušili kada su zavladali Aljaskom

Šisgi Nov, odnosno tvrđavu od mladica, napravio je narod Tlingit sa Aljaske početkom 19. veka, kao poslednju barijeru pred nadolazeće ruske trupe. Sve do danas njena lokacija ostala je nepoznata posle bitke 1804. godine, nakon koje su je Rusi uništili do temelja.

Bitka kod Sitke označila je i šezdesetogodišnji period ruske vladavine Aljaskom, a lokacija poslednje fizičke barijere naroda Tlingit ostala je misterija. Sve do sada.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i radarima, više od dvesta godina stari ostaci tvrđave su pronađeni u nacionalno-istorijskom parku Sitka, na ušću reke Kasda Hin na samom jugu Aljaske.

Tim naučnika uspeo je da novom vrstom radara čiji talasi probijaju tlo i elektromagnetnom indukcijom potvrdi lokaciju tvrđave i bez ikakve sumnje odbaci sve ostale potencijalne lokalitete o kojima se spekulisalo prethodnih godina.

„Lokacija tvrđave je više od jednog veka bila nepoznanica za istraživače. Prethodna arheološka iskopavanja su otkrila neke tragove, ali nikada nisu pronašla definitivne dokaze“, kaže arheolog Tomas Urban sa Univerziteta Kornel.

Ruske snage prvi put su stigle 1799. godine sa namerom da stvore ispostavu za trgovinu krznom, ali ih je domorodačko stanovništvo porazilo 1802, nakon čega je sagrađena tvrđava u obliku trapeza.

Bitka kod Sitke odigrala se dve godine kasnije.

Iako je domorodačko stanovništvo Tinglita bilo naoružano puškama i topovima kojim su ih snabdeli britanski i američki trgovci, nisu mogli mnogo da izdrže protiv snaga Rusko-američke kompanije i ruske Carske mornarice.

Posle bitke tvrđava je uništena, a narod Tinglit započeo je svoju migraciju, takozvani „Marš spasa“ ka zapadu. Sitka je nazvana Novim Arhangelskom 1808. godine, određena da bude prestonica ruske Aljaske.

Rusija je Aljaskom vladala do 1867. godine kada je Sjedinjenim Državama prodala provinciju za sedam miliona dolara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 28. jan 2021, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

Штета

Штета што су Руси отишли са Аљаске..било би много мање ратова у последњих 100 година

div id="adoceanrsvdcfhklggd">