Читај ми!

Da li se Florida šali sa Japancima da će organizovati Olimpijadu umesto njih

Ministar finansija Floride ponudio je Međunarodnom olimpijskom komitetu da ta američka država ove godine organizuje Olimpijske igre umesto Tokija, u slučaju da Japanci odustanu.

Sekretar za finansije američke države Florida Džimi Patronis, uputio je ove nedelje pismo Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), u kojem je izrazio želju njegove federalne jedinice da preuzme organizaciju održavanja letnjih Olimpijskih igara u Tokiju u slučaju da japanska vlada odustane od njih.

Patronisovo pismo, koje je objavljeno 25. januara po američkom vremenu, može se videti na njegovoj zvaničnoj stranici, u sklopu sajta Ministarstva finansija „sunčane države”, bilo je naslovljeno ni na koga drugoga nego na predsednika MOK-a Tomasa Baha.

Činovnik vlade Floride u njemu apeluje da MOK razmotri mogućnost da „prebaci Olimpijske igre u SAD, konkretno u Floridu“, a kao argumente navodi to što u toj toploj državi na krajnjem jugu SAD već postoji solidan program za vakcinisanje, što ekonomija počinje da radi normalno i sportski događaji, poput NBA mehura, se redovno održavaju. Kao dodatni argument, on pominje i to da je Diznilend, koji krasi grad Orlando, u toj državi već duže vremena otvoren za posetioce.

Možda je Patronis trebalo da doda da u Floridi sada živi i bivši predsednik Donald Tramp i navede njegovo narandžasto lice kao jednu od atrakcija svoje države. Jer sekretar, čini se, nije ozbiljno pristupio pisanju, budući da nije uzeo u obzir činjenicu da za organizaciju Olimpijskih igara treba „malo“ više od šest meseci, čak i pod pretpostavkom da će biti održane u pojednostavljenom formatu.

Takođe, on je propustio i da pomene da je na Floridi od kovida-19 već preminulo preko 25.000 ljudi, a u celim Sjedinjenim Državama čak 425.000 – crni rezultat po kojem je ta zemlja neprikosnoveni svetski lider, dok je u celom Japanu, čija populacija broji 127 miliona ljudi, do sada od iste bolesti život izgubilo nešto više od 5.000 osoba. 

Anglosaksonsko potkopavanje Olimpijade

Interesantno je da je republikanca Patronisa na nesvakidašnji predlog da ponudi svoju državu kao domaćina Olimpijskih igara navelo pisanje britanskog lista Tajm, koji je povodom toga što je do održavanja odloženih Igara ostalo šest meseci, javio da se izvor iz japanske vlade poverio njegovim novinarima kako je zvanični Tokio već praktično odustao od organizovanja najvećeg svetskog sportskog događaja, samo to još nije saopštio javnosti. Po izveštavanju Tajma, japanska vlada razmišlja da od MOK-a zatraži da se, umesto ove godine, Japanu omogući da igre održi 2032, budući da su termini za 2024. i 2028. već popunjeni.

Japanska država je to odlučno demantovala, nazvavši izveštavanje britanskog lista „sasvim neistinitim“, dok je neimenovani član Organizacionog komiteta Olimpijade izrazio žaljenje što je Tajm pribegao „tabloidnom pisanju“, koristeći „nepouzdane izvore“. 

Uprkos širenju novog koronavirusa u samom Japanu i rastućem broju žrtava širom sveta, i japanska vlada i MOK su i dalje odlučni da sprovedu letnje Olimpijske i Paralimpijske igre u Tokiju, koje bi okupile ukupno oko 15.500 atleta, kao jednu vrstu svetla na kraju dugog tunela borbe protiv kovida, koje bi napaćenom čovečanstvu dalo podstrek i nadu za budućnost.   

Pisanje Tajma, koje senzacionalistički rasplamsava sumnju o održavanju igara u Tokiju, međutim, nije prvo takvo na Zapadu. Rafal britanskih i američkih medija usmeren na Olimpijske igre započeo je odmah po ulasku u 2021. godinu, dobio je na intenzitetu kada je u drugoj nedelji januara u Japanu proglašeno vanredno stanje, a krešendo dostigao ranije ove nedelje, jer je 23. januara bilo tačno šest meseci do početka igara u Tokiju.  

Mada za pisanje o tome kako OI u Tokiju neće biti održane ima izvesnog osnova jer je u Zemlji izlazećeg sunca proglašeno vanredno stanje, epidemijska situacija u svetu jeste loša, a isporuka vakcina proizvođača „Fajzer“ i „Astra-Zeneka“ kasni, ono je ipak suviše alarmantno i jednostrano. Jer, u Japanu broj zaraženih nikada nije bio tako velik kao na Zapadu i trenutno pada, dok je vanredno stanje izrazito blago i podrazumeva samo skraćivanje večernjih radnih sati kafana, barova i noćnih klubova. U Japanu dakle nema panike, zabrane izlaska ili ograničenja kretanja, pa čak ni zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Takođe, mada će organizacija nesumnjivo biti prilično veliki logistički izazov, zahvaljujući vakcinama postoji mogućnost da se sportisti, treneri i delegati zaštite još pre dolaska u Tokio. Osim toga, mada u Japanu cepljenje još nije počelo, domaće vlasti planiraju da do početka takmičenja izvrše masovnu imunizaciju gotovo čitave populacije.

Dalje, i MOK i japanska vlada su krajem prošle godine jasno saopštili da će igre biti održane makar i ne bilo vakcina, te sportskim savezima 206 zemalja i teritorija poručili da se pripremaju za Tokio.

Provokacije sa Zapada? 

Bilo da je pismo republikanskog funkcionera vlade Floride prosto lična promocija ili još jedna manifestacija paralelnog sveta iluzija, podignutog na lažnim vestima (u ovom slučaju britanskog Tajma), ono je sigurno štetno, kao i dezinformacija na kojoj se bazira, jer unosi nepotrebnu pometnju i strah u srca sportista, koji bi već trebali polako da ulaze u završne pripreme.

Istovremeno, ono generiše dodatni pritisak na sportske funkcionere, MOK i japanske organizatore, koji pred sobom već imaju brdo zadataka koje moraju da reše.

U vremenu post-istine i preobilja (dez)informacija, kada oni koji žele da se medijski istaknu konstantno osećaju potrebu da produkuju što šokantnije i alarmantnije (lažne) vesti, takvo izveštavanje nije iznenađujuće. Pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da su upravo zemlje u kojima se nalaze mediji koji najstrastvenije šire teoriju o potpunom otkazivanju OI u Tokiju, Sjedinjene Države i Velika Britanije, te koje predvode svet po apsolutnom, odnosno, proporcionalnom broju preminulih (u odnosu na ukupnu populaciju) od kovida.

Ipak, njihovi razumljivi pesimizam i defetizam, ne bi smeli da budu kanalisani tako da, zbunjujući sportiste i navijače i vršeći pritisak na nacionalne saveze i MOK, ugroze održavanje Olimpijade ili umanje interesovanje za nju i tako nepotrebno nanesu ekonomski i psihološki udarac japanskoj državi.

Jer, na kraju krajeva, vrh strele neproverenih teorija mogao bi da bude okrenut protiv onih koji su je odapeli – neko bi mogao da, na osnovu Patronisovog pisma, ukaže da je razlog zašto američki i britanski mediji zdušno govore o otkazivanju Olimpijskih igara u Tokiju to što žele da ih preotmu.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се