Читај ми!

Oaza prirode u Volujcu, u kojoj se uči o ekologiji

Od oaze u prirodi za svoje sinove od osam i šest godina, ranč Gordane i Milovana Pavlovića u Volujcu, nadomak Užica, izrastao je u oazu i za male, i za velike Užičane, u kojoj se uči o ekologiji.

Druga je godina kako su Pavlovići otvorili vrata svog poljoprivrednog gazdinstva i za znane i neznane, da im se deca druže, zajedno neguju liju, srebrne koke i konje, da se igraju i uživaju u prirodi.

"Igrali smo fudbal na snegu, sankali se, grudvali, kada ima snega. Kada ga nema, Milovan nam postavi bazen, pa se kupamo, bila je i promocija knjige Zagrli mesec", rekla je Lena Bošković iz Užica.

"Kada smo ovde učimo razne stvari koje bi mogle da nam budu od pomoći u budućnosti", rekao je Ognjen Bošković iz Užica.

"Kao da imam nekog rođaka sa sela, tu dođem, jednostavno ispunimo dan, deca jašu malo konje, dosta životinja ima, zanimacija, tako da provedu dan lepo, srećno", istakao je Milan Milović iz Užica.

Milovan Pavlović, vlasnik ranča ističe da ne postoje nikakva pravila, tu smo da se družimo, da se upoznajemo, da stvaramo neke nove ideje, da našu decu usmeravamo u pravom smeru, da ih učimo nekim životnim vrednostima, to je ideja celog ranča.

Iz igre, uz pomoć kreativnih roditelja, nastajale su izložbe, koncerti, na proleće počinje i eko školica, o čemu se saznaje u eko vestima koje uređuje Milovanov sin.

U novom broju časopisa, kako navodi Viktor Pavlović, bavićemo se pčelama, gajićemo pčele, vrtove,...

"Napravili smo plan rada za školu u prirodi, kojom ćemo negovati ljubav dece prema prirodi i stvarati ekološke navike", istakla je animator Ksenija Šupić.

Domaćica ranča, koji se stara da niko kući ne ode gladan, kaže da su upravo ovakvo okruženje želeli za svoju decu.

"Naša deca u suštini uživaju u svemu ovome, i u deci, i u prirodi, i u šumi, i rade sve što smo mi radili kad smo bili mali", navela je Gordana Pavlović.

Bez telefona i računara, igra u prirodi je baza za dobar i uravnotežen razvoj dece, dodaje Gordana, kakvu su obezbedili i svojoj, i deci koja im dolaze svakodnevno.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво