Čitaj mi!

Plaćene ubice rade za bitkoine, otkrivaju ruski kriminolozi

Ruske ubice koje izvršavaju naručene likvidacije sve češće nadoknadu primaju u kriptovaluti, s obzirom na to da relativna anonimnost koju dodeljuje digitalni novac i elektronski novčanici omogućava da se lakše izvuku sa svojim zločinima.

Šef ruskog Odeljenja za borbu protiv sajber kriminala, rekao je za rusku novinsku agenciju TASS da su suočeni sa velikim izazovima u identifikovanju ko uplaćuje, a ko prima kriptovalutu, prenosi Raša tudej.

„Istražujemo profesionalne ubice koji su IT stručnjaci, a koji se osećaju veoma sigurno u sajber okruženju, pažljivo planiraju zločine i koriste čitav arsenal metoda da sačuvaju svoju anonimnost i ostanu nekažnjeni“, navodi Komarda.

Plaćanja se obavljaju obično preko više od 15 do 20 različitih elektronskih novčanika i pomešani su sa desetinama hiljada drugih operacija, dodaje Komarda.

„Generalno, od 2013. godine stopa kriminala u oblasti informacionih tehnologija porasla je više od 20 puta i nastavlja da raste“, otkriva kriminolog. „Danas je svaki sedmi zločin u Rusiji počinjen uz pomoć informacionih tehnologija ili u sajber prostoru“.

Kriptovaluta je od 1. januara u Rusiji zvanično legalna. U julu je zakon koji je potpisao predsednik Vladimir Putin izveo kriptovalute iz neregulisane „sive zone“ i ona se sada moraju računati kao imovina, zajedno sa ostalim prihodima.

Pošto će ova valuta i dalje biti zabranjena kao sredstvo plaćanja, niko neće moći da potroši svoje bitkoine u prodavnici. Oni se tretiraju kao štednja ili investicija i ne mogu se koristiti za plaćanje roba i usluga u Rusiji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 17. jan 2021, 06:32) - anonymous [neregistrovani]

Nove ili stare

Pare ljude kvare.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">