Читај ми!

Arhiv Kraljeva – savremeniji depo za sigurno čuvanje bogatstva iz prošlosti

Istorijski arhiv grada Kraljeva obeležio je 60 godina postojanja i rada. Zahvaljujući projektu realizovanom uz pomoć Ministarstva kulture, opremljen je i novi depo za trajno čuvanje vredne istorijske i arhivske građe.

Staru zgradu u Čika Ljubinoj ulici, koja datira iz 1928. godine, Arhiv je pretvorio u savremeni depo za trajno čuvanje vredne dokumentacije. 

Depo je opremljen digitalnim pokretnim policama, odnosno regalima koji imaju sopstvene uređaje za klimatizaciju, ventilaciju i osvetljenje. Projekat je vredan četiri miliona dinara.

„Kroz taj projekat smo mi zapravo odradili tu prvu fazu sređivanja nove zgrade. U pitanju je znači depo koji ima preko 100 kvadrata. Odradili smo jedan deo u toj prvoj fazi i fiksirali smo te pokretne police koje su nam omogućile da povećamo svoje smeštajne kapacitete za preko 80 procenata", rekla je Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva u Kraljevu.

Na prvi nivo digitalnih polica biće postavljen i drugi. Na taj način kapaciteti za smeštaj dokumenata i registratura će biti duplirani.

Samim tim što je značajno uvećao kapacitete Istorijski arhiv će još kvalitetnije i bolje odgovoriti nameni.

Ovih dana Arhivu će biti povereno na trajno čuvanje kompletna sveobuhvatna dokumentacija nekadašnjih privrednih giganta poput „Magnohroma" i „Fabrike vagona".

Arhiv se bavi i izdavačkom delatnošću. U godini jubileja iz štampe su izašli i kapitalni projekti poput monografije Od manastirske bolnice do Zdravstvenog centra Studenica.

„Uradili smo Vek železnice u gradu Kraljevu, gospodina Milana Matijevića i uradili smo Zanat, odnosno izdali, istoričara, profesora Zdravka Deletića", dodala je Vesna Milojević.

Arhiv ima više od 400 registratura, odnosno, spoljnih jedinica.

Prikupljanje arhivske građe i dokumenata odvija se svakog dana i na terenu. Sva preduzeće, ustanove, privredni i kulturni subjekti sarađuju sa arhivom grada Kraljeva.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво