Podešavanje kazaljki vršačke crkve – 202 stepenika i visina od 55 metara

U vreme starog Vršca, sat na rimokatoličkoj crkvi bio je najtačniji sat u gradu. U to vreme nisu sve kuće imale časovnike, pa su se ljudi orijentisali isključivo prema ovom satu, i otkucajima malog i velikog crkvenog zvona.

Zvonjava u podne bila je znak vinogradarima ovog kraja da je vreme za molitvu, ručak i predah.

„Imamo u severnom tornju dva zvona, jedno je teško 700 kilograma, a veće zvono dve tone i 400 kilograma. Najveće zvono nam udara pun sat, dakle koliko je sati, toliko puta čekić udara u veliko zvono, a manje zvono nam udara na svakih 15 minuta", objasnio je župnik rimokatoličke crkve Sveti Gerhard, Alen Palatinuš.

Mašinerija starog sata, koji datira iz 1863. godine, kada je crkva izgrađena, više nije u funkciji.

Jedino su kazaljke i zupčanici koji ih pokreću ostale iz tog perioda, pa zbog njihove istrošenosti sat sada povremeno kasni ali se crkvena zvona, vođena novim automatizovanim mehanizmom povezanim sa satelitom, oglašavaju tačno u minut.

„Evo i sada kako smo gore na balkonu, kako je hladno vidi se sneg i vetar, to su faktori koji onemogućavaju kazaljke da uvek tačno rade. Nekad i golub sleti, to je veoma lak materijal koji se malo iskrivi, i ne pokazuju tačno vreme, ali udara u tačnom vremenu", dodao je Alen Palatinuš.

Da bi se kazaljke naštimale, nepohodno je popeti se do prvog tornja, do kojeg vode 202 drvena stepenika i na visini od 55 metara - namestiti ih ručno.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво