Čitaj mi!

Žuti brašnasti crvi uskoro u ljudskoj ishrani

Evropska agencija za bezbednost hrane isiče da žuti crvi imaju visok sadržaj proteina i mogli bi uskoro da se koriste u ishrani ljudi širom Evrope.

Hrana od žutog brašnastog crva, slatkiši, keks, testenine i pljeskavice, uskoro bi mogli masovno da se proizvode širom Evrope, nakon što je Agencija za bezbednost hrane EU insekta istakla da je ta hrana sigurna i bezbedna za ljude.

Delikatesni brašnasti crvi možda nisu preporučljivi za sve. Ljudi sa alergijama na kozice i prašinu verovatno će imati reakciju na larve Tenebrio molitor, bilo da se jedu u obliku praha, kao deo recepta ili kao hrskava grickalica, možda umočena u čokoladu.

Zaključak naučnika iz Agencije za bezbednost hrane EU, nakon prijave prve francuske kompanije za proizvodnju insekata za hranu, "Mikronutris", trebalo bi da dovede do odobrenja za celu EU u roku od nekoliko meseci.

Glavne komponente insekata su proteini, masti i vlakna, a smatraju se potencijalno održivim izvorom hrane sa niskom emisijom ugljenika za budućnost. Kad se osuši, insekt ima ukus kikirikija.

„Prva procena insekata kao nove hrane može otvoriti put za prvo odobrenje širom EU. Naša procena rizika je odlučujući i neophodan korak u regulaciji nove hrane podržavajući kreatore politike u EU u donošenju naučno zasnovanih odluka i obezbeđivanju bezbednosti potrošača", rekao je Ermolas Ververis, naučni službenik u agenciji za sigurnost hrane.

Hrana zasnovana na insektima već dugo se smatra delom rešenje za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u proizvodnji hrane.

Žuti brašnasti crvi u  obliku larve Tenebrio molitor, pripadaju porodici tamnim bubamarama.

Na farmama se obično hrane pšeničnim brašnom ili mekinjama, iako su svaštojedi. Jaja se od parenja odraslih odvajaju prosejavanjem kako bi larve mogle da rastu odvojeno. Proces nakon berbe uključuje ispiranje larvi vodom, ubijanjem potapanjem u ključalu vodu do pet minuta i dehidracijom u pećnicama, pakovanju i skladištenju.

„Postoje jasne ekološke i ekonomske koristi, ako tradicionalne izvore životinjskih proteina zamenite onima koji zahtevaju manje hrane, proizvode manje otpada i rezultiraju manjom emisijom staklenih gasova. Niži troškovi i cene mogli bi povećati sigurnost hrane, a nova potražnja otvoriće i ekonomske mogućnosti", istakao je Mario Makozi, ekonomski statističar i profesor na Univerzitetu u Bolonji.

Osušeni žuti brašnasti crvi mogu se jesti kao predjelo i mogu se naći u različitim ukusima. Inače, insekt se može pretvoriti u sastojak brašna za desert.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">