Читај ми!

Od narodne nošnje do tamburica samica, Momčilovići iz Kleka prave sve

Narodna nošnja već dugo se čuva kao kulturna baština. Poneki deo uglavnom se zadržao u seoskim sredinama. Bogatstvo i raznolikost narodnih nošnji je fascinirajuće, svaki narod i svaki kraj imao je utkanu neku osobenost.

Bračni par Momčilović iz Banatskog sela Klek duže od tri decenije se bavi specifičnom kućnom radinošću. Radmila izradom narodnih nošnji sa estetskim obeležjima narodne umetnosti, njeni proizvodi su unikatni a narodne nošnje se izrađuju ručno prema originalnim krojevima i ukrasima koji su prilagoćeni geografskim područjima i narodnim običajima.

Za izradu nošnji upotrebljava najkvalitetnije materijale pliš, vunu, sukno, čoju i brokot.

„Naučila sam od moje babe, ona me naučila sa vezom i tako sam nastavila ostale radove. Tako sam i počela sa narodnim nošnjama koje radim, banatske nošnje, ličke, bosanske, sa Kosova. Problem je u materijalu što se danas teže nabavlja, radili smo i za inostranstvo“, objašnjava Radmila Momčilović.

Za izradu jedne nošnje kaže da joj je potrebno od nedelju do mesec dana.

Željko izrađuje Ličke tamburice samice jedan od najstarijih žičanih istrumenata na ovim prostorima.

„Tambure sam počeo praviti negde osamdesetih godina, kupio sam jednu tamburu u Gospiću i zaljubio se u nju što se kaže, posle sam po njoj pravio ostale tambure. Na neki način sam se odužio zavičaju. I dan danas radim, mnogo sam ih napravio do sada“, ističe Željko Momčilović.

Zbog preciznosti tamburicu samicu naručuju kulturna društva ali ima i onih koji je žele kao kućni suvenir jer je kako nam Momčilović kaže važno da se ne zaboravi ko smo i odakle smo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије