Читај ми!

Dvopređne čarape – zaboravljeno kulturno blago

Tehnika pletenja čarapa se prenosila s kolena na koleno, ali malo ko zna šta su dvopređne vunene čarape, koje su same po sebi zbog načina izrade i bogatog dizajna mala umetnička dela.

„Dvopređne čarape su karakteristične za evroazijski kulturni prostor, a kod nas se ta tehnika zadržala u Knjaževcu i istočnoj Srbiji. Dvopređno pletenje je stara tehnika kod koje dve pređe stvaraju ornament“, kaže Dušica Živković, autorka izložbe u Etnografskom muzeju koja će danas biti otvorena.

Čarape se pletu od vrha prema peti pa do gornjeg dela, takozvanog grla. Čitava čarapa predstavlja, kako kaže, ornamentalnu celinu.

Tehnika pletenja potiče iz stare slovenske kulture. Mnogi primerci su sačuvani u muzejima, pa tako Etnografski muzej više od jednog veka čuva karakteristične dvopređne čarape iz čitavog regiona.

„Knjaževački muzej čuva malu riznicu sa 420 unikatnih čarapa, koje su zapravo umetnička dela anonimnih pletilja. U muzeju se nalazi i jedna čarapa za koju sa sigurnošću možemo reći da je najstarija u Evropi i potiče iz 19. veka“, navodi Živkovićeva.

Zavičajni muzej u Knjaževcu je pre dvadesetak godina pokrenuo incijativu da se obnovi dvopređno pletenje, pa je u sklopu toga organizovana letnja škola u kojoj se prenosi znanje dvopređnog pletenja na buduće naraštaje.

Prema njenim rečima, dvopređno pletenje je potpuno drugačija tehnika od uobičajenog štrikanja.

„Postoje dve vrste pletenja. Jedno je runteno 'na pleplet' s jednom iglom. Drugo je pravo pletivo, koje se plete od jedne, dve ili više pređa. Dvopređno pletenje podrazumeva korišćenje pet igala sa dve raznobojne pređe“, objašnjava autorka izložbe.

Vreme potrebno da bi se isplela jedna čarapa zavisi od umešnosti pletilje, ali i složenosti dizajna koji je osmislila. Osim toga, čarape se razlikuju i po tome da li su namenjene muškarcima ili ženama, pa su tako šare na muškim jednostavnije, dok su na ženskim raskošnije ornamentalne kompozicije.

Napravite svoju čarapu

Izložba koja će danas biti otvorena u Etnografskom muzeju biće onlajn.

„Hoćemo da približimo novim generacijama ovu tehniku i veoma važan deo kulturnog nasleđa. Izložbu prate razni filmovi, animacije i aplikacije preko kojih se približava fenomen dvopređnog pletenja", kaže Dušica Živković.

Jedna od pripremljenih aplikacija nudi posetiocima da od ponuđenih ornamenata naprave i osmisle sami sebi čarapu.

Zbog svoje autentičnosti i karakterističnog načina izrade, Živkovićeva smatra da bi dvopređna tehnika pletenja trebalo da se nađe na Uneskovoj listi svetske nematerijalne baštine.

„Upravo zato što je to stara tehnika sačuvana kod nas, Srbija bi trebalo da aplicira sa nečim što je izuzetno dragoceno i bogato nasleđe“, navela je autorka izložbe.

Svi zainteresovani mogu da prisustvuju onlajn izložbi danas od 13 časova na Jutjub kanalu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара