Slaninijade u Kačarevu neće biti, ali će se znati ko pravi najbolju slaninu

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, neće biti ni čuvene „Slaninijade“ u Kačarevu. Ipak, domaćini spremaju slaninu, suše meso i prave kobasice, nadajući se prodaji stalnim mušterijama, ali preko interneta.

U Kačarevu se pedesetak porodica ozbiljno bavi proizvodnjom specijaliteta od sušenog mesa. Sezona počinje krajem oktobra, tako da već ima slanine, pečenice, kobasice i drugih delikatesa za prodaju.

Ivan Peševski sve radi po recepturi koja se prenosi sa generacije na generaciju. Kaže da je jednostavno.

„Suvo soljenje, samo na promaji, bukovo drvo i to je to“, kratko i jasno, objašnjava Ivan.

Ovegodine zarada će biti slabija, jer neće biti „Slaninijade“, na koju dođe preko 100 hiljada posetilaca i gde se proda oko 500 tona suhomesnatih proizvoda. Ipak, očekuju da će ih ime i kvalitet održati.

„Imamo mi neke svoje stalne kupce, koji nas zovu, koji očekuju da ćemo mi to spremiti. Čujemo se sa njima, a oglašavamo se i na društvenim mrežama“, dodaje Ivan.

Milan Zlatković takođe ima recept za uspeh. Prvi je u selu otvorio mesaru i fokusirao se na prerađevine od mangulica, jer je uvideo da je to zdravo i da to mušterije traže. Tokom zime pripremi proizvode za celu godinu i prodaje ih na jednoj pančevačkoj pijaci.

„Da bi uspeo u ovom poslu čovek mora da voli to što radi, da bude pedantan, da radi korektno, da sve bude ispravno i zdravo“, naglašava Milan Zlatković, iz Kačareva.

Organizatori „Slaninijade“ planiraju da manifestacija ima samo takmičarski deo, bez prisustva kupaca.

„Da obeležimo ‘Slaninijadu' time što ćemo vršiti ocenjivanje za najbolju slaninu, jer je upravo to segment naše manifestacije koji je centralni događaj i oko koga se sve vrti“, napominje Milan Ajder iz Turističkog kluba „Slaninijada“.

Ako bude uslova, posetioci će na „Slaninijadu“ doći početkom proleća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара