Читај ми!

Zašto su Nemci stavili Trebinje na listu najboljih gradova za penzionerske dane

Poznati nemački portal Fokus namenjen pripadnicima trećeg životnog doba, predlaže čitaocima da penzionerske dane provedu tamo gde sunce sija tokom cele godine ili gde će imati kvalitet života mnogo bolji nego u svojoj domovini. Zato su na osnovu određenih kriterijuma sačinili listu na kojoj se našlo i Trebinje na visokom drugom mestu.

Autori liste top deset gradova idealnih za nemačke penzionere, naglašavaju da je mesto na kome će neko provesti svoje penzionerske dane krajnje lična odluka, ali razmatranjem i rangiranjem određenih parametara, pokušali su da im olakšaju izbor.

Uporedili su 574 grada iz celog sveta na osnovu podataka koji se mogu naći na veb-stranici Numbeo.

U obzir su uzeti sledeći kriterijumi:

Kolika je prosečna cena stanarine u poređenju sa Berlinom?

Koliko su visoki ostali troškovi života u poređenju sa Berlinom?

Kvalitet zdravstvene zaštite koju mogu dobiti stranci?

Kakva je bezbednosna situacija po mišljenju stranaca koji žive u tom gradu?

Kvakva je klima?

Koliko brzo i lako se automobilom ili javnim prevozom može kretati po gradu?

Nivo zagađenja i kvalitet vazuha.

U svakoj od navedenih kategorija gradovi su mogli da osvoje najviše 100 bodova. Sa liste su uklonjena sva mesta koja nisu dobila više od 25 bodova u svakoj kategoriji, po principu kakva je korist što ima najlepšu plažu ili dobro regulisan saobraćaj ako su cene previsoke. Ili, pak, niske troškove života, a loš kvalitet vazduha.

Kategorije su takođe i ponderisane i najviše su se vrednovali visina stanarine, troškovi života i kvalitet zdravstvene zaštite. Takođe, trudili su se da iz svake države na listu stave samo po jedan grad.

Autori liste napominju da je ovo izbor deset najboljih gradova po opisanim kriterijumima, ali da nije procenjivan kvalitet društvenog života, jezik sporazumevanja i pod kojim uslovima državljani Nemačke mogu da dobiju boravišnu vizu.

10. Osijek, Hrvatska ( 75,1 od 100 bodova)

Grad na zapadu Hrvatske, nalazi se na obali reke Drave koja se uliva u Dunav nekoliko kilometara dalje. Osijek je najskuplji grad u prvih 10 po životnom standardu, ali i dalje su troškovi oko 70 odsto berlinskih. Najviše bodova dobija zahvaljujući dobro razvijenom saobraćaju, niskoj stopi kriminala i gotovo nikakvom zagađenju.

09. Sorokaba, Brazil (76 bodova)

Najviše bodova u Brazilu nisu osvojili Rio de Žaneiro ili Sao Paulo, već Sorokaba koja ima odličnu infrastrukturu i jedan od najvećih zooloških vrtova u Južnoj Americi. Kada je reč o klimi Sorokaba ima 99 od 100 bodova, što je najbolji razultat.

Troškovi života su samo upola niži nego u Berlinu, a stanarine su za petinu niže nego u Nemačkoj. Kvalitet vazduha i nizak nivo bezbednosti, koji jesu na nivo svetskog proseka, ipak su uticali na poziciju Sorokabe na ovoj listi.

8. Kuenka, Ekvador (76,2 poena)

Kuenka je treći po veličini grad u Ekvadoru sa 331.000 stanovnika i leži na visoravni na nadmorskoj visini od oko 2.500 metara. Pored istorijskog starog grada, glavna prednost lokacije je što se do skoro svega može doći pešice i zato vam nije potreban automobil. Klima je prilično blaga, kroz grad teku tri reke.

Što se tiče bodova, Kuenka ima iste kvalitete i nedostatke kao i Sorokaba, samo ne toliko izražene.

7. Rosario, Argentina (76,3 poena)

Rosario je treći po veličini grad u Argentini sa skoro milion stanovnika na reci Parana. Luka je prilagođena za pristajanje brodova za krstarenje, što Rosario čini turističkom destinacijom i transportnim čvorištem na severu Argentine. Grad se smatra kolevkom tanga i ima najviše pozorišta u Argentini.

Rosario ima više od 80 poena u skoro svim kategorijama. Kao i kod druga dva južnoamerička grada, jedina ograničenja su u pogledu zagađenja i bezbednosti. Iako je prvi barem u skladu sa međunarodnim prosekom, Rosario je jedva uspeo da preskoči minimalnu granicu od 25 poena u pogledu bezbednosti.

6. Ćingdao, Kina (77,1 poen)

Ovaj kineski grad je 1897. godine ustupljen Nemačkoj. Nemci su ovde podigli mornaričku bazu, prosekli prve ulice, razvili brojne institucije i, danas čuvenu i najveću, kinesku pivaru „Ćingdao“.

Ni u jednom drugom gradu sa ove rang liste stranci se ne osećaju sigurnije nego u Ćingdau. Zdravstveni sistem dobija drugu najbolju ocenu, a ne morate čak ni da planirate stanarinu i troškove života jer je dovoljna samo polovina budžeta potrebna u Nemačkoj. Međutim, kao u mnogim kineskim gradovima, kvalitet vazduha je loš, a klima gotovo slična onoj u centralnoj Nemačkoj.

5. Ternopolj, Ukrajina (77,9 poena)

Ternopolj je staro mesto hodočašća u zapadnoj Ukrajini, koje su takođe naseljavali mnogi Nemci do sredine prošlog veka. Shodno tome, u gradu od 220.000 stanovnika i danas postoji mnogo lepih crkava.

Ternopolj je postigao najbolje ocene u kategoriji cene stanarina, troškova života i saobraćaja. Zdravstveni sistem malo zaostaje, ali sa 61 bodom i dalje je znatno iznad međunarodnog proseka. Najniže ocene ima u pogledu klime, ipak Zapadna Ukrajina nije Mediteran.

4. Mangalor, Indija (78 poena)

U poređenju sa drugim metropolama u Indiji, Mangalor sa svojih nešto manje od 500.000 stanovnika ovaj lučki grad na jugozapadu je najbolja destinacija na potkontinentu za strance.

Ali ko želi da se ovde nastani mora biti otporan na visoke temperature jer su ovde neprekidno više od 30 stepeni, tako da je u toj kategoriji Mangalor dobio samo 28 od mogućih 100 bodova. Po svim ostalim kategorijama je na prvom mestu.

3. Bursa, Turska (78,4 poena)

Na samo 20 kilometara od Mramornog mora i 90 kilometara južno od Istanbula, u Bursi, u podnožju planina Uludag, živi tri miliona stanovnika. Kao prva prestonica Osmanskog carstva u njoj je sahranjeno nekoliko sultana.

2. Trebinje, Bosna i Hercegovina (80,8 poena)

Na jugu Bosne i Hercegovine, nedaleko od mora nalazi se grad Trebinje sa samo 30.000 stanovnika. To je ubedljivo najmanje mesto koje se našlo na ovoj listi. Iznad svega, grad je istorijski zanimljiv: katolička katedrala, srpski pravoslavni manastir i džamija ilustruju istoriju Trebinja.

Zbog svoje veličine, Trebinje ima lagodan saobraćajni sistem koji postiže 97 od 100 bodova. Mediteranska klima donosi još 93 boda. Kriminal i zagađenje su mali. Troškovi života su duplo niži nego u Berlinu, a stanarine kao jedna semična u nemačkoj prestonici.

Jedina slaba tačka je zdravstveni sistem, koji je tek malo iznad proseka.

1. Batumi, Gruzija (83,2 poena)

Subtropska klima i Gruzija su dva pojma koja se retko susreću u jednoj rečenici, ali kada je Batumi u pitanju obavezno. Lučki grad na Crnom moru cveta: šetalište uz obalu trenutno dugo 800 metara proširuje se na pet kilometara. Međunarodne kompanije grade hotelske komplekse. Ekonomski, grad živi od rafinerija nafte koje prerađuju sirovine iz susednog Azerbejdžana, a zatim ih prevoze preko Crnog mora.

Grad sa samo 150.000 stanovnika ima najmanje po 74 poena u svakoj kategoriji. Ima najviše ocene u kategoriji bezbednosti, klime i saobraćaja.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво