Čitaj mi!

Šest najboljih svetskih muzeja u koje možete da uđete uprkos pandemiji

U doba pandemije koronavirusa, muzeji su uglavnom zatvoreni. Neki rade u uslovima prilagođenim merama zaštite, koji međutim, mogu da utiču na onaj stvarni doživljaj opuštene, ali angažovane šetnje, koji imate dok se divite majstorskim potezima četkice slikara ili iskopini iz praistorije. Potpuno novi doživljaj koji se nudi je onaj – onlajn.

Muzeji koji se se otvorili onlajn su sve brojniji. Nudimo spisak 6+1. Šest inostranih i jedna domaća tura - za početak. 

Britanski muzej u Londonu poseduje više od osam miliona eksponata. Besplatan uvid u neke kolekcije nudi i u onlajn turi, i to udruženim snagama sa Guglom.

Osnovan 1753. godine, najstariji je javni muzej na svetu i važi za jednu od najlepših zgrada u Londonu. 

I Versaj je otvorio vrata onlajn uz pomoć Gugla. Zbog pandemije, muzej je zatvoren, ali zato nudi uvid u svoje eksponate na drugačiji način.

Aktuelne su virtuelne izložbe o Luju Četrnaestom, o njegovom političkom životu i odnosu sa drugim javnim ličnostima njegovog doba, kroz slike i portrete.

Tu je i virtuelna priča o istorijatu samog Versaja. Posetioci onlajn, mogu da uživaju u brojnim slikarskim delima, gravurama, skulpturama... 

Luvr nas i onlajn mami da opet, virtuelno odemo do Francuske. Posetite neku od izložbi jednog od najpoznatijih svetskih muzeja, pariskog istorijskog spomenika.

Među njima su izložbe posvećene Starom Egiptu, slike Mikelanđela i Rembranta, tematska izložba Igre moći... 

Muzej moderne umetnosti u Njujorku (MoMA) takođe omogućava virtuelne obilaske. Kolekcija muzeja predstavlja vrhunski pregled moderne umetnosti iz oblasti arhitekture, dizajna, slikarstva, vajarstva, filmova, medija...

Biblioteka i arhivi muzeja sadrže više od 300.000 knjiga i predmeta. Postoje besplatne ture, a za određene se plaća članarina. 

Smitsonijan koji obuhvata grupu muzeja i istraživačkih centara, takođe je otvoren za posetioce „iz fotelja".

Kompleks poseduje više od 100 miliona predmeta, i obuhvata 19 muzeja, 21 biblioteka, zoološki vrt i ostale objekte smeštene u Kolumbiji, Arizoni, Merilendu, Teksasu, Panami...

Pogledajte izložbe i eksponate iz sveta sisara, morskog života, skeleta dinosaurusa, fosila... 

Muzej Salvadora Dalija u Figerasu u Španiji napravio je poseban tri-de prikaz jedinstvene kolekcije pod sloganom: „Posetite muzej, kao što to nikada niste ranije".

Slavni umetnik je u objektu postavio brojne predmete koji su vezani za njegov buran život, a među njima je i automobil.

Muzej kao kuća-svetilište njegove ljubavnice Galine, i virtuelno odiše specifičnošću.

Kliknite na bilo koji ugao željene prostorije, i otvoriće Vam se fragment Dalijevog života kroz portret Linkolna, Dalijev krevet, skulpture, grafike... 

Narodni muzej u Beogradu onlajn nudi pravu riznicu kada su virtuelne ture u pitanju. 

Posetioci mogu da pogledaju izložbu Trebenište i fantastične eksponate sa lokaliteta u selu Gorenci, slike Balkana Paje Jovanovića, Vlaha Bukovca, da prošetaju zgradom Muzeja, ili vide izložbu Studenica, osam vekova slikarstva. To su samo neke od brojnih mogućnosti koje su na raspolaganju ljubiteljima muzeja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">