Читај ми!

Zašto se u Kikindi novembar zove „sovembar“

Kikinda je tokom zime najveće urbano zimovalište sova utina na planeti. Kako bi se što bolje upoznali sa ovom misterioznom pticom, u grad na severu Banata dolaze ljubitelji ptica, a tradicija je da i deca uče o sovama

Osam godina u Kikindi se održava „Sovembar“, zabavno-naučna manifestacija u čast sovama, gde uz brojne programe Banaćani uče da dele svoje stanište sa ovim neobičnim pticama koje zimu provode baš u ovom delu Vojvodine. Tradiconalno „Sova patrola“ vodi evidenciju o gneždenju i načinu života ovih zanimljivih posetilaca u centru Kikinde. Ponekada ih bude blizu hiljadu.

„Kikinda je specifična po tome što nam za brojanje treba puno vremena, jer ima puno stabala i puno sova. Hladno je napolju, ptice su još verovatno pridošle iz okolnih atara i iz okolnih mesta u najomiljeniju destinaciju njima, a to je naravno Kikinda. Ono što mi je uvek drago je da vidim građane, da vidim Kikinđane koji dolaze sa svojom decom, dolaze porodično i u ovim vremenima da uživaju na svežem vazduhu i da vide ptice“, navodi Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sove su noćne ptice. Danju spavaju i noću idu u lov. Imaju tri do četiri mladunca i veoma su korisne, jer godišnje svaka pojede na hiljade glodara. Od najranijieg doba Banaćani brinu za njih. Napravljena su veštačka gnezda i omogućeni svi ekološki uslovi za bezbedan boravak sova.

O fenomenu sova u Kikindi izveštavale su sve svetske medijske kuće i upravo zbog sova su za Kikindu čuli svuda na planeti.

„Svim građanima se još jednom zahvaljujem zato što znaju da čuvaju sove, znaju da im, hajde da kažemo, prirede lep boravak ovde, da one u miru i tišini zimu provedu ovde kod nas u Kikindi“, s ponosom ističe gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač.

Sove su simbol mudrosti i magije. Na starogrčkim helenskim novčićima grada Atine prepoznatljiv je motiv sove, a ova simpatična ptica svakako je neformalni simbol i grada Kikinde.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво