Čitaj mi!

Zakon po kojem ne biste smeli da ismevate naglasak Moravaca, Vranjanaca ili Vojvođana

Reakcija francuskog poslanika na novinarsko pitanje, kada je parlamentarac rekao da ne razume novinarku zbog njenog tvrdog južnjačkog naglaska, uzburkala je javnost u toj zemlji. Toliko da je juče usvojen zakon po kojem je ismevanje akcenata diskriminacija jednaka rasizmu.

Kada je Žan-Luk Melenšon novinarki iz Tuluza rekao da je uopšte nije razumeo i zamolio je da mu ponovo postavi pitanje, ali ovoga puta na „pravom francuskom“, levičarski poslanik nije mogao ni da zamisli kakvu će reakciju izazvati.

Regionalni akcenti u Francuskoj odavno su predmet ismevanja onih koji pričaju „pariskim“.

Južnjački nazalni izgovor posebno je ismevan, a te osobe teško bivaju prihvaćene u brojnim profesijama – od televizije, preko određenih akademskih krugova, pa čak i nacionalne politike.

Ukoliko neko želi da ozbiljno bude shvaćen u društvu mora da se prilagodi normi, a to znači govoriti standardnim akcentom pariske buržoazije.

Sve to se, međutim, juče promenilo, kada je donji dom francuskog parlamenta usvojio zakon kojim se zabranjuje diskriminacija ljudi na osnovu akcenata, nazivajući takvu praksu vrstom rasizma.

Zakon je usvojen ogromnom većinom sa samo tri glasa protiv. Maksimalna predviđena kazna je tri godine zatvora i novčana kazna od 45.000 evra.

Govori pariski da te cela Francuska razume

Poslanica Leticija Avia, koja je predložila zakon, kaže da se i sama mnogo puta u životu susretala sa ismevanjem zbog naglaska.

„Ja sam takođe silom prilika morala da prilagodim svoj izgovor tokom vremena. Prvo kada sam upisala univerzitet, a posle postavši advokat. Tako da sam lično to iskusila“, rekla je Avia.

Koliko je to zaista izraženo u francuskom društvu govori i činjenica da je i francuski premijer Žan Kasteks često predmet šala i podsmeha zbog svog jugozapadnog akcenta.

broj komentara 29 pošalji komentar
(četvrtak, 03. dec 2020, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

beogradski

Beogradska varijanta (da ne zovemo to baš dijektom, jer to nije) itekao lostoji i prepoznatlniva je. Postoji poduži spisak odstupanja "beovradskog govora od književnog standarda a meni je najdraža nepostojanje nenaglašenih dužina pa se, recimo, nominativ jednine imenice ženskog roda ne razlikuje od svog genitiva množine.

(četvrtak, 03. dec 2020, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

beogradski

Beogradska varijanta (da ne zovemo to baš dijektom, jer to nije) itekao lostoji i prepoznatlniva je. Postoji poduži spisak odstupanja "beovradskog govora od književnog standarda a meni je najdraža nepostojanje nenaglašenih dužina pa se, recimo, nominativ jednine imenice ženskog roda ne razlikuje od svog genitiva množine.

(utorak, 01. dec 2020, 21:57) - Vojvođanka [neregistrovani]

Beograd

Bitno da ne postoji Beogradski naglasak

(nedelja, 29. nov 2020, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Jezik

Znaju svi koji su zavrsili osnovnu skolu da govore knjizevni Srpski jezik ali im vise odgovara lokalni dijalekt.Meni licno su vise simpaticni sa tim njihovim dijalektom.

(nedelja, 29. nov 2020, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Beogradski

A sta vam je taj vas beogradski (namerno napisano malim slovom) ono znas baki j.te.

(nedelja, 29. nov 2020, 01:44) - mint [neregistrovani]

okamova oštrica

prvo i osnovno ti ne razlikuješ pojam nacionalne manjine, odnosno pripadnike drugog naroda koji žive u tvojoj zemlji i govore jezikom njihove matične zemlje, od pripadnika tvog sopstvenog naroda koji priča dijalektom. zato i tvrdiš da su rumunski i albanski dijalekti srpskog (!?!?!?).
drugo, ne znaš da se “ćete” piše spojeno, a pametuješ.
treće, na srpskom se kaže komplikovano a ne komplicirano.
četvrto, za tebe sam akademik koji ponosno govori vranjanskim dijalektom i perfektno govori i piše standardni srpski. Izjednačavaš dijalekt sa nepismenošću?! sebe smatram bogatim u tom smislu. niko ne očekuje da se standardni srpski menja, samo da se ne stigmatizuju govornici tih dijalekata kao nepismeni i primitivni jer to nikako nije istina.

(subota, 28. nov 2020, 20:57) - anonymous [neregistrovani]

Ha-ha Ha-ha

Zamislite Beograđana koji dođe u zapadnu Srbiju i ne zna padeže.. Ha-ha

(subota, 28. nov 2020, 19:01) - ,," [neregistrovani]

Ијопет

А да се још мало поделимо?

(subota, 28. nov 2020, 18:08) - Sara [neregistrovani]

Закон по којем не бисте смели да исмевате нагласак Мораваца, Врањанаца или Војвођана

Treba biti dobro vaspitan pa ne ismevati ono sto je drugacije.

(subota, 28. nov 2020, 17:08) - tomkarlo [neregistrovani]

Nećemo se uskoro uopšte razumeti

Ako se ovako nastavi po svim poljima ljudske delatnosti uopšte nećemo moći da se razumemo. Da li je diskriminacija ako ja smatram da je 2+2=5? Naravno da jeste. Ima svi da me razumeju da je to kod mene tako. Ljudska civilizacija je proces unificiranja međusobne komunikacije a svaka posebnost usporava takvu komunikaciju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">