Čitaj mi!

Britanski profesor tvrdi da je pronašao Isusovu kuću

Profesor arheologije i istorije na Univerzitetu Reding Ken Dark predstavio je dokaze da je dobro očuvana drevna kuća u Nazaretu zapravo dom u kojem je odrastao Isus.

Kuća potiče iz prvog veka i sada je koristi sestrinstvo manastira u Nazaretu. U 19. veku je prvi put identifikovana kao dom u kojem je odrastao Isus Hrist sa Josifom i Marijom, ali je ta teorija odbačena 30-ih godina prošlog veka.

Dark, međutim, tvrdi suprotno i za to ima dokaze koje je prikupio tokom 14 godina proučavanja lokaliteta.

Neki delovi prvobitne građevine i dalje stoje, poput kamenog stepeništa. Kada je sagrađena, verovatno je imala nekoliko prostorija za život i skladištenje u dvorištu, kao i krovnu terasu.

Britanski profesor utvrdio je da lokalno stanovništvo još od 380-ih godina veruje da je to bio Isusov dom. Njegova analiza takođe je potvrdila da kuća potiče iz prvog veka i da je jedini takav lokalitet u mestu.

Arheološka istraga dalje je utvrdila da je dvospratna kuća napravljena izuzetno spretno i vešto uz poznavanje obrade kamena, što je u skladu sa time da je napravio i u njoj živeo tekton – opis Josifove profesije u jevanđeljima, koji označava da on nije bio samo stolar, već i kamenorezac i graditelj.

Dark je otkrio i da je crkva u pećini ukrašena mozaicima napravljena pored ostataka kuće u četvrtom veku. U petom veku, crkva je napravljena preko kuće i crkve u pećini i u to vreme je bila najveća u Nazaretu.

Crkva je bila ukrašena mermerom i veoma složenim mozaicima koji se podudaraju sa opisima iz 7. veka o velikoj vizantijskoj crkvi za koju je rečeno da je napravljena na lokalitetu Isusove kuće i bila važno odredište hodočasnika.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">