Kad se udruže porodica iz Sibira i lekovito bilje iz Belog Blata

Pre godinu dana, u Belo Blato, doselila se četvoročlana porodica iz dalekog Sibira. Veoma brzo su krenuli sa prikupljanjem i uzgojem lekovitog bilja, da bi u ceo posao uključili i desetak mlađih stanovnika ovog banatskog sela, koji su baš zahvaljujući ovom poslu odlučili da ostanu u rodnom selu.

Odrastao na obali Bajkalskog jezera u zemlji punoj legendi i bogate tradicije, u netaknutoj prirodi Sibira uz drevno bilje, jedinstvene životinje, i danas u Belom Blatu na najlepši način Bulat Šagzin promoviše Sibirsku tradicionalnu medicinu. 

Veoma brzo je naučio meštane da prepoznaju lekovite trave ovoga podneblja.

„Mi kao kooperanti smo dali na korišćenje naše bašče za sadnju lekovitog bilja gde spadaju lavanda, katarion, neven, beli luk, između ostalog i beli luk", rekla je Natalija Vuković iz Belog Blata.

Dodaje da se na taj način može obezbediti egzistencija: „Ja se nadam da možemo, jedino ako budemo udruženii ako se budemo složili da su biljke naša budućnost".

„Ja sam zadužen za prikupljanje biljaka, na području Banata ima ih preko pedeset vrsta s tim što mi imamo biljke koje mi posebno pripremamo za našu proizvodnju", objašnjava Šćefko Hanjik iz Belog Blata.

Od pojave kovida devetnaest, u znatnoj meri su porasli zahtevi građana za prirodnim jačanjem imuniteta.

„Sada više kupuju tinkture za jačanje imuniteta, zato što se boje, i to je jako bitno što ljudi piju neke biljke za imunitet", kaže travar iz Sibira Bulat Šagzin, i dodaje da su za viruse „dobri ehincea i plod šipka" koji se svuda mogu naći.

Ovaj Sibirski travar na specifičan način čuva korenje lekovitih trava konzervirajući ih pre svega u balone, iz kojih tokom zime nastaju različiti preparati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво