Читај ми!

Truba, pehari... Legat Fejata Sejdića uskoro pred posetiocima Muzeja u Bojniku

U Bojniku je počela rekonstrukcija Doma kulture. Vrednost investicije je sedam miliona dinara, i kao deo projekta „Gradovi u fokusu", finansira ga Ministarsvo kulture i informisanja. Završetkom radova, Bojnik će dobiti savremenu pozorišnu scenu, kao i galeriju, čiji će deo biti posvećen najpoznatijem stanovniku Bojnika - Fejatu Sejdiću.

Mnogo uspomena na malom prostoru. Fotografije, pehari, priznanja, truba, sve što je obeležilo karijeru i život Fejata Sejdića. 

Svakog dana, malu sobu u porodičnoj kući obilaze njegov unuk i praunuk. Da ne zaborave koliko je bio velik čovek od kojeg su nasledili gene i ljubav prema trubi.

Fejat Sejdić je mogao da živi bilo gde u svetu, ali u Bojniku mu je bilo najlepše.

Zbog toga će po njegovoj želji svi ovi predmeti uskoro biti dostupni poštovaocima njegovog dela.

„On je nama ostavio u amanet da mi to poklonimo Domu kulture da vide građani i ceo svet da vidi šta je on bio i kakav je umetnik bio", izjavio je unuk Fejata Sejdića, Nebojša Sejdić.

Legat Fejata Sejdića biće sastavni deo nove galerije Doma kulture.

Dugo čekana rekonstrukcija ovog objekta koju finansira Ministarstvo kulture počela je nedavno.

Vrednost investicije je sedam miliona dinara. Završetkom radova Bojnik će dobiti i savremenu pozorišnu scenu.

„Ta adaptacija će nam značiti za buduće vreme mnogo jer ćemo obezbediti garderobere za glumce, obezbedićemo klub gde će oni moći da se pripreme adekvatno na spratnom delu se planira galerija", smatra Nenad Jovanović, direktor Doma kulture u Bojniku.

„Vrlo bitna je izgradnja kotlarnice koja će biti potrebna za grejanje Doma kulture i biblioteke, jer u zimskim mesecima imamo problem sa grejanjem u vezi instalacija koje ne mogu da izdrže grejna tela", kaže Nebojša Nenadić, predsednik opštine Bojnik.

Ovo je važna investicija za opštinu Bojnik jer će građani Puste Reke imati mnogo bogatiji kulturni život tokom cele godine.

Lokalna samouprava već ima spremne nove projekte.

Naredni je izgradnja letnje pozornice u samom centru varošice, a pored legata legendarni majstor trube trebao bi da naredne godine dobije i spomenik.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара