Читај ми!

Pogodite koja je reč godine za 2020.

"Lockdown" je proglašena za reč godine, prema "Collins Dictionary". U prevodu „zatvaranje", ova reč postala je još jedan simbol tekuće godine koju je obeležila pandemija koronavirusa.

Definišući „zatvaranje", ("lockdown") kao „nametanje strogih ograničenja u putovanjima, socijalnoj interakciji i pristupu javnim prostorima", rečnik Kolins bogatiji je za tu reč uz obrazloženje da taj termin „objedinjuje zajedničko iskustvo milijardi ljudi koji su morali da ograniče mnogo toga u svakodnevnom životu, kako bi suzbijali virus". 

Kolinsovi leksikografi registrovali su preko četvrt miliona upotrebe reči „zaključavanje" tokom 2020. godine, naspram samo 4.000 prethodne godine.

Na godišnjoj listi noviteta u Kolinsovom rečniku dominiraju reči i fraze koje se odnose na pandemiju, uključujući „samoizolaciju" i „socijalno distanciranje".

„Jezik je odraz sveta oko nas, a 2020. dominira pandemija. Za reč godine odabrali smo 'zatvaranje', jer on obuhvata zajedničko iskustvo milijardi ljudi. Zaključavanje je uticalo na način na koji radimo, učimo, kupujemo i družimo se", rekla je Helen Njustid, savetnica za jezičke sadržaje u Kolinsu.

Takođe je u rečniku nova skraćenica BLM koja se odnosi na pokret "Black Lives Matter". 

Tu je i reč „megzit" ("megxit"), skovana pošto su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Megan Markl i princ Hari odlučili da napuste Veliku Britaniju.

Rečnik je bogatiji i za reči „tiktoker", koji opisuje nekoga ko deli sadržaj na platformi Tiktok i  „makbeng", kojom se označava osoba koja objavljuje video-zapise na kojima se vidi koju hranu jede, dok je komentariše u komunikaciji sa pratiocima.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије