Čitaj mi!

Ni u sanduk, ni u urnu, već u đubrivo – pretvaraju preminule u kompost

Američka država Vašington usvojila je zakon prošle godine po kojem je omogućeno ljudima da, ako to žele, posle smrti budu pretvoreni u kompost. Ovog meseca, prva zvanično licencirana kompanija za proizvodnju ljudskog komposta otvorila je svoja vrata i ima dosta zainteresovanih.

"Recompose" je prva od nekoliko certifikovanih kompanija kojima se dozvoljava da ljudske ostatke pretvara u prirodno organsko đubrivo.

Ljudsko telo se stavlja u kapsulu u kojoj se nalaze piljevina, seno i lucerka, a preko njega se stavlja dodatni sloj biljnog materijala. Telo se tu ostavlja 30 dana tokom kojih ga mikrobi i biljke prirodno razlažu.

Od svakog tela se dobije oko jedan kubni metar komposta koji, po želji, može da se donira nacionalnom rezervatu ili članovima porodice koji ako žele mogu i da iskoriste zemlju.

„Još nismo počeli sa radom, jer čekamo poslednje dozvole, ali imamo već 350 ljudi koji su nas izabrali“, kaže Ana Svenson iz kompanije "Recompose".

Smrt je prljav biznis

Iako možda deluje bizarno i morbidno, ovakav način brige o mrtvacu je, kako kažu, i najprirodniji. Smrt i tradicionalni vidovi sahranjivanja u sve naseljenijem svetu su veoma „prljava” praksa.

Kod uobičajenog sahranjivanja u sanduku potrebna je velika logistika i infrastruktura. Planiranje grobalja, kopanje raka, pravljenje sanduka i spomenika predstavljaju ogromne izdatke.

Osim toga, u drugim delovima sveta koriste se i velike količine tečnosti za balsamovanje koja je veoma toksična.

Kremacija, s druge strane, isključuje mnoge od ovih aktivnosti i zahteva manje mesta, ali dovodi do zagađivanja koje nije malo. Prema procenama, svaka pojedinačna kremacija emituje koliko i prosečan automobil na putu od 800 kilometara.

broj komentara 12 pošalji komentar
(subota, 07. nov 2020, 12:31) - Danka [neregistrovani]

Podržavam

Zasto planetu pretvarati u groblje puno mermera i betona kad može u baštu.
Neka iznad svakog pokojnika izraste drvo i eto spasa za planetu.

(subota, 07. nov 2020, 09:12) - Milan [neregistrovani]

Komentar preporuka pogledaj film!

Još nismo dovoljno razvijeni ali ta tema je već obrađena u SF filmu Zeleni solijent gledao ga pre dvadesetak godina dosta je inspirativan.

(petak, 06. nov 2020, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Ja se pitam sta bi na ovo rekli topalovici i bili piton.

Ali izgleda necemo dobiti odgovor na to pitanje.

(petak, 06. nov 2020, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

balkanac

za djubrivo nego sta za bolje i nismo

(petak, 06. nov 2020, 17:02) - Sara [neregistrovani]

Ни у сандук, ни у урну, већ у ђубриво – претварају преминуле у компост

Posle bude ono, eee sto nam dobar krompir djubrili smo ga s deda Vasom

(petak, 06. nov 2020, 15:32) - 007 [neregistrovani]

Razgradnja

ne samo coveka, vec i vere.

Ko to zeli?
......

(petak, 06. nov 2020, 15:12) - Bo [neregistrovani]

Prava stvar

Apsolutno se nadam da će ovako nešto početi i kod nas. Gledala sam na internetu slke, telo se stavi u nešto nalik čauri, iz koje raste drvo! Fenomenalno! Više bih volela da izrastem u drvo, nego da iznad glave imam mermerni spomenik. Pored drveta može, ali i ne mora da piše ime. Važno da se priroda čuva, da to drveće ne sme da se seče!

(petak, 06. nov 2020, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Hmm

Malo mi nije bas jasno kako se kosti razgrde tako brzo. Tu mora postojati i striktno pravilo o vrsti odece pokojnika ako je uopste ima, itd itd. Daklem nejasno. Izvinjavam se sto zvucim suvoparno, ali ovo su pitanja tehnicke prirode.

(petak, 06. nov 2020, 14:42) - Захвални унук! [neregistrovani]

Покојна баба:

...Море,баците ме там у јендек,нек ме поједу кучићи,куј ћу ви матрак!

(petak, 06. nov 2020, 14:02) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Odlično, još bolje od kremacije. Bar da planeta ima neke koristi i od nas. Ako je uništavamo dok smo živi, možemo da je obogaćujemo kad umremo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">