Čitaj mi!

Dvojicu berača pečuraka oko Černobilja, srećom, na vreme uhapsila policija

Ukrajinska granična policija uhapsila je dvojicu zemljaka koji su odlučili da u zaštićenoj zoni oko Černobilja beru pečurke, navodno za ličnu upotrebu.

Pravilo da se ne prelazi granica zaštićene zone u radijusu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane Černobilj i danas se poštuje što iz straha od radijacije, što od ukrajinske državne granične službe koja nadzire granicu zaštićene zone.

Ipak postoje ljudi koji se oglušuju o apele vlasti, iako se zna da je radijacija u delovima obraslim vegetacijom značajno veća. Tako su dvojica Ukrajinaca, navodno za ličnu upotrebu, unutar zabranjene zone nabrali 40 kilograma pečuraka i završili u pritvoru.

Iznošenje predmeta, flore i faune iz zaštićene zone je strogo zabranjeno, jer bi upotreba u ishrani bilo čega što je izraslo na tlu zagađenom posle havarije u nuklearnoj elektrani 1986. godine moglo izazvati smrtne posledice. U Češkoj se, na primer, i dalje upozoravaju stanovnici da divlje svinje koje migriraju iz tih oblasti ne treba koristiti u ishrani zbog kontaminiranosti.

Ulazak u zonu strogo kontrolišu ukrajinske vlasti i nezakonito je prelaziti granicu zaštićene zone od 2.600 kvadratnih kilometara bez dozvole. Prema ukrajinskom zakonu, za kršenje ove zabrane zaprećena kazna se kreće od novčane do tri godine zatvora.

Zaštićena zona uspostavljena je ubrzo nakon eksplozije u elektrani Černobilj i evakuisano je stanovništvo iz okolnih oblasti u radijusu od deset kilometara, no ubrzo je prošireno na 30 kilometara, pošto su sovjetski zvaničnici počeli da uviđaju svu težinu katastrofe.

Tokom godina područje zaštićene zone je menjano, ali se i dalje proteže na 2.600 kvadratnih kilometara prostora oko Pripjata koje je uglavnom nenaseljeno. U susednoj Belorusiji takođe još uvek postoji deo zaštićene zone u koju je zbog radijacije zabranjen pristup.

Radijacija je dosta opala na ovoj teritoriji, mada je u okolini same elektrane na približno istom nivou kao i u vreme odmah posle nesreće 1986. godine. Naučnici smatraju da Pripjat i njegova okolina neće biti bezbedni za ljude bar još nekoliko vekova.

Prošlog meseca naučnici sa britanskog Univerziteta u Bristolu poslali su robota-psa u zaštićenu zonu da izmeri nivo zračenja kako bi izradili tri-de mape radioktivnosti na tom području.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 06. nov 2020, 18:40) - Gusak [neregistrovani]

Radijacija

Kakav znalac! I gde odu sva isparavanja iz zapaljenog suncokreta? Verovatno samo radioaktivni dugmici ostanu bezbedno u pepelu...
Da je toliko smrtonosno tamo, ne bi ni te divlje svinje, ni pecurke, ni suncokret niti ista drugo bujalo. A buja. Fukusima je izazvala DALEKO manje smrti nego panicarenje, jurnjava i ljudska glupost nakon havarije

(petak, 06. nov 2020, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

drzava u drzavi a bez stanovnika

Zona eh Zona! odmah posle havarije lovci ssu ubijali svu divljac apsolutnu svu koju su vidjali, jer je njihovo krzno prepuno radijacije I stalna selidba zverinja bila najveca opasnost. a inace pecurke nisu samo tamo kontaminirane. Pecurke upijaju radijaciju isto kao I suncokret. I nase pecurke pogotovo sa planinskih podrucja zagadjene su kao uostalom I sva visinska priroda radioaktivnim Cezijumom 137. svaka biljka upija neki zemljisni sastojak vise od ostalih minerala, pa tako Soja upija aluminijum, sargarepa ima afinitet prema ostacima herbicida, kukuruz upija azot. Japanci su recimo posle Fukusime, koja je bila mnogo teza katastrofa od Cernobila, (ali je njihova nuklerka bila na obali mora pa je vodeno strujanje odradilo svoje) masovno posadili Suncokret u podrucju najvece kontaminacije. naravno takav Suncokret treba da se cupa iz korena I posebno spaljuje. a pepeo ide u radioaktivni otpad.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">