Читај ми!

Ma gde bili, Piroćanci ostaju Piroćanci

Posle 30 godina od prvog izdanja, Narodna biblioteka u Pirotu je objavila knjigu „Naši u belom svetu“ u kojoj su smeštene sudbine Piroćanaca raštrkanih širom sveta.

Na zajedničkom poslu – autor knjige, dugogodišnji novinar Boban Mitić i trenutno najpozantiji Piroćanac u svetu, košarkaški trener Svetislav Kari Pešić. Varoški pedigre, svrstao ih je, među, kako se to u Pirotu kaže, „poznati gradžanje“. Naši u belom svetu je omaž svima koji se nikada nisu „sitideli“ da kažu da su Piroćanci.

„Dve odlike karakterišu ovu knjigu. Oni nisu otišli iz Pirota, nego du bili prinuđeni da odu. To je prva odlika. I druga odlika, kad god ih pozoveš kad je Pirot u pitanju, oni su u stanju nemerljivo da govore i da pokušaju da učine svom kraju i svojim zemljacima“, naglašava Boban Mitić, autor knjige.

Svetislav Kari Pešić je građanin sveta, a ipak sebe je uvek definisao kao Piroćanca.

„Biti Piroćanac u inostranstvu nije lako, iz razloga što mi imamo svoj mentalitet, svoj način izražavanja, mi imamo svoj jezik. Ja bih rekao za Piroćance da su previše skromni. Pretpostavljam da taj talenat koji mi imamo, ne samo za sport, nego i umetnost i za nauku i za sve ostalo, ponekad ostane do kraja neafirmisan, neizražen“, smatra poznati trener.

Među korice ove knjige, smeštene su životne priče lekara, umetnika, naučnika, novinara...

„Na taj način smo približili Piroćance Piroćancima, jer opšte je poznato, ako sami sebe ne volite, što bi vas drugi voleli“, dodaje Mitić.

„Ovo su ljudi koji su napravili velike stvari u njihovim karijerama, ali istovremeno su pravi ambasadori Pirota“, naglašava Svetislav Pešić.

Na ovim prostorima, uvek su duvali različiti vetrovi, pa su i sudbine junaka ove knige tako rašrtkane po svetu. Ali, kako reče Piroćanka Jelena Đukić, iza koje su ostale legendarne emisije Televizije Beograd – „Da nema vetra, pauci bi na nebo premrežili“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије