Читај ми!

Recepture iz 19. veka – šta se i kako „mućkalo“ u prvim apotekama

U „Kolegijuma Hungarikumu“ otvorena je izložba „U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana“. Na izložbi se nalazi buduća stalna postavka Farmaceutskog fakulteta – restaurirana apoteka iz 19. veka.

Uređenost i stil apoteka nekada je služio za debate, književne umetničke programe ili muziku. I danas taj ambijent podseća na besprekorne uslove i sigurnost. 

Apoteka „Kod ugarskog kralja Svetog Stefana“ otvorena je na dan Svetog Stefana, pa otuda i taj naziv.

„Ulaskom ovde, u ovaj prostor ulazite direktno u 1885. godinu i ovo je stvarno retkost da je očuvan nameštaj u celosti, znači da su očuvane sve vitrine uključujući i recepture“, rekla je Jelena Manojlović, autorka izložbe, kustos Muzeja za istoriju farmacije.

Prva apoteka u Vršcu zvala se „Kod spasitelja“, a danas je ta zgrada spomenik kulture od velikog značaja.

Četvrta po redu, u tom gradu urađena je u alt dojč stilu, karakterističnom za Nemačke enterijere.

Njen prvi osnivač a kasnije i vlasnik bio je Sebastijan Štrah. Nekoliko je razloga zbog čega je važno sećati se takvih dela.

„Prvo zato što je to jedan način zbližavanja, kulturnog zbližavanja, kao što vidite ovo je jedna mađarska apoteka na teritoriji Austrougarske – današnje Srbije“, objasnila je Klara Sentđerđi, direktorka „Kolegijuma Hungarikuma“.

„Na određeni broj stanovnika otvarala se po jedna apoteka,  i to je morala da se dobije naravno dozvola posebna za to, tako da nam to ukazuje da je Vršac bio jedan napredan grad i vrlo savremeni grad“, dodaje Jelena Manojlović.

Na restauriranoj apoteci je pronađen potpis jednog od majstora iz 19. veka kao i porculanske ručice sa nazivima materijala i hemikalija koji su korišćeni za izradu lekova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије