Читај ми!

Beograd – tajna arheološkog nasleđa po kojem hodamo

Da Beograd leži na arheološkim nalazištima to nam je svima jasno. Tajne po kojima bukvalno hodamo svakog dana još uvek se istražuju.

Arheolog Rade Milić član je tima koji realizuje projekat "Ander grad" i gostujući u Beogradskoj hronici istakao je da se već nekoliko godina istražuje podzemni Beograd.

"Da vidimo šta je legenda a šta istina. Spuštamo se u podzemlje i u njemu merimo, premeravamo prostor, pravimo dokumentaciju. Ispod Beograda su hiljade kvadrata prostora koje grad može da iskoristi", istakao je Milić.

Da li je legenda ili istina da su Prle i Tihi ratovali u kanalizaciji?

„Mnogo toga je vezano za bitke posle oslobođenja Beograda, o tome govori i svedočanstvo Gojka koji je učestvovao u oslobađanju Beograda. Rusi su šezdesetih godina snimili film u podzemlju Beograda. Do mnogih zaključaka smo došli na osnovu konspirativnih izveštaja", istakao je arheolog.

Šta smo to zatrpali ispod Trga republike u Beogradu?

„To je izuzetna barokna kapija od pet metara iz 18. veka koju smo mi zatrpali i ona ne može da se vidi, osim po nekim štraftama koje su obeležene. Ona čeka neko bolje vreme", rekao je arheolog.

Dodaje da je lokacija Studentskog trga mesto gde se ispod zemlje nalaze antičke terme. Beograd je pre 2.000 godina imao svoj vodovod i kanalizaciju.

Do 1978. godine ove terme bile su potpuno otvorene, ali nažalost nije bilo sredstava da se one konzerviraju. One su najsigurnije ispod zemlje.

Beograd je za arheologe jedno veliko arheološko nalazište. I gde god se začeprka, pronađe se nešto. Nestaje Beograd kakav je danas, nestaje Vračar. Zgrade koje su deo nekog našeg okruženja se polako gube.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије