Читај ми!

Magareće klupe, skamije, pera i mastila... Kako je izgledala učionica iz 19. veka

Čuvena Protina škola u Brankovini, postojbini slavnih Nenadovića, zablistala je u novom ruhu. Objekat je obnovljen, a u školi, koja je muzej, urađena je nova postavka. Posebno je zanimljiv enterijer učionice iz 19. veka.

Nova postavka u Protinoj školi uz brojna nastavna sredstva i udžbenike prikazuje razvoj prosvete i školstva u Srbiji, naročito u valjevskom kraju tokom 19. veka. 

„Ni u jednom drugom muzeju se ne može videti ovako nešto slično, zato što se nalazi u autentičnom objektu i sačuvana je upravo u svoj svojoj celini, i nalazi se celokupan školski nameštaj od skamija, katedre za učitelja, stolice, `magareće klupe`, ormara i brojnih nastavnih učila koji su korišćeni u nastavi 19 veka", kaže Marina Ćirović, autorka postavka.

Druga, eksperimentalna učionica, namenjena je pedagoškim programima i radionicama sa decom.

Čuće zvuk klepetuše kojom je počinjao i završavao se čas.

U skamijama će deca probati da pišu perom i mastilom.

„Stara protina škola je nastariji objekat u kulturno istorijskom kompleksu i prvi objekat koji je konzervatorski obrađen u ovom kompleksu. I nama je bilo jako važno da posle 36 godina od priređivanja prve postavke iz 1984. otvorimo novu stalnu postavku prilagođenu vremenu u kom živimo", ispričala je direktorka Narodnog muzeja u Valjevu, Jelena Nikolić Lekić.

Staru školu u Brankovini prota Mateja Nenadović je podigao 1833. godine odmah po izgradnji crkve.

Školska zgrada je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво