Читај ми!

Radove ove samouke slikarke imaju i Novak Đoković i Goran Bregović

Samouka slikarka Vieroslava Svetlikova iz Kovačice, osim na platnu, slika na tikvama i drugim predmetima. To je suvenir koji posetioci često traže, a neke njene rukotvorine poseduju i naše slavne ličnosti.

Vieroslava Svetlikova pripada slikarima naive, po kojima je Kovačica poznata širom sveta. Počela je da se bavi ovom umetnošću sa 18 godina, a talenat je nasledila od majke.

„Kao dete sam gledala svoju majku kako slika i meni je to bilo nešto najlepše. To mi je ostalo u srcu kao želja da i ja nekad nešto stvorim u životu“, priznaje Vieroslava Svetlikova.

Trenutno najviše oslikava tikve, na kojima prikazuje prizore iz seoskog života, tipične jesenje radove, ali i zaljubljene parove i jednu devojku dugih pletenica, kakve je još kao dete želela da ima. Za tikve kaže da zahtevaju najduži proces rada.

„Prvo se suši godinu dana, onda se skine kožica, pa se dva puta premaže podloga. Pa se oslikava. I na kraju se tri puta lakira. Onda može da stoji i sto godina“, objašnjava naivna umetnica.

Vieroslava izrađuje i druge suvenire, kao što su kalendari, tanjiri, oklagije i varjače i drugi predmeti za kuhinju. Interesantne su i šamlice, male stolice, a jednu takvu ima i Novak Đoković, sa jedne izložbe u Slovačkoj.

„Ali imam ja još jednu šamlicu, ona je kod Gorana Bregovića. Tada sam slikala za njegov 65. rođendan, naslikala sam njega i gitaru. A kad je napunio 70 godina, sad ima i moju tikvu“, kaže Vieroslava.

Radovi ove umetnice obišli su svet, a njena želja za budućnost je da ilustruje dečje knjige.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије